Efter 5 timmar på Stureplan – nu är det business as usual

Lundells vecka
Efter 5 timmar på Stureplan – nu är det business as usual

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell listar “bevisen” för att corona-krisen är över.

Jag är en varm anhängare av anekdotisk bevisföring. 

Det spelar ingen roll att smarta människor i min närhet gång på gång påminner mig om att det är ett värdelöst sätt att få fram sanningen. Istället argumenterar de med emfas för att det krävs vetenskapliga bevis innan till exempel en ekonomisk trend går att slå fast.

Men när trenden har blivit en ekonomisk realitet har i alla fall jag redan tappat intresset – för att jaga vidare efter det nya nya.

Efter att ha redogjort för denna livsfilosofiska inställning känns det rimligt att ge en liten rapport från gårdagen. Då roade jag mig med att notera följande anekdotiska bevis:

07.32: Grundaren till en av Sverige hetaste startups hälsar MED HANDEN innan vi beställer frukost.

07:48 Samma entreprenör berättar att han blir översköljd av samtal från namnkunniga investerare som vill trycka in pengar. Det verkar som han är helt ärlig.

09:07 Grundaren säger hejdå och samtidigt ringer telefonen. Det är “Sveriges egen Warren Buffet”, Per H Börjesson. Han berättar att Spiltan precis cashat in en halv miljard på Paradox-aktier. Nu ska pengarna arbeta i nya investeringar i “tech och internet”.

10:17 Jag bestämmer mig för att boka om lunchen med en riskkapitalist på Riche. Men det är fullbokat och vi hänvisas istället till lyxrestaurangens bakficka.

11:58 Vi möts upp på restaurangen. Precis när vi slår oss ned kommer fastighetsmogulen Illja Batlan in genom dörren. Några timmar tidigare har han stängt en affär på 4,9 miljarder kronor.

12:19 Mitt lunchsällskap berättar att han håller på att ta in en fond för investeringar i nystartade techbolag. Den är “bara” på en halv miljard kronor. 

12:32 Riskkapitalisten frågar nyfiket hur Breakits affärer går i corona-krisen. Jag berättar att vi sett en signifikant vändning den senaste veckan. Mest i form av nya offerter men också i konkreta affärer. Peppar, peppar.

12:57 Riskkapitalisten berättar att ett hajpat techbolag är på väg att stänga en ny finansieringsrunda. Intresset är stort och värderingen betydligt högre jämfört med senaste rundan.

13.07 Innan riskkapitalisten betalar (jag protesterade inte) konstaterar hen att värderingarna i princip är tillbaka på samma nivåer som innan corona, riskkapitalbolagen har välfyllda kassor och det finns en hel del spännande case. En skillnad dock – affärsänglarna är fortfarande borta från marknaden trots att börsen återhämtat sig.

13.15 Jag gnisslar tänder över att PR-stjärnan Daniel Redgert lyckats få ett bord på Riches uteservering. Tillsammans med influencern Michaela Forni tar han ett glas vin till lunchen (senare berättar han för mig att profiler som Michaela Forni drar in lika mycket pengar på kommersiella samarbeten nu som innan corona – “det finns alltid någon som vill satsa även i kris”).

13.16 På andra sidan gatan (samtidigt som jublande studenter åker förbi i vräkiga sportbilar) noterar jag en lång kö utanför Louis Vuitton-butiken.

Tillbaka på redaktionen låter jag mina anekdotiska noteringar sjunka in någon minut innan jag väljer att dra två (säkert förhastade) slutsatser:

# Det är “business as usual” igen – i alla fall runt Stureplan.

# BNP-prognoserna (Svenskt Näringsliv spådde så sent som igår minus 6,1 procent i år) för hösten är på tok för pessimistiska.

Jag brukar ha fel, men där har ni i alla fall min take just nu. Och den står jag fast vid trots att New York-börsen föll handlöst bara några timmar efter jag avslutat mitt Stureplan-race.

Trevlig helg!

PS. Jag testade mina slutsatser på några av Sveriges tyngsta entreprenörer och investerare. Deras svar var betydligt mer intressanta än mitt försök till analys (jag lovar) – läs allt här!

Läs fler artiklar
LÄS MER