EU tänker anklaga Amazon för konkurrensbrott - WSJ

Amazon Politik
EU tänker anklaga Amazon för konkurrensbrott - WSJ

Finwire / Breakit

Efter två års utredning – nu skrider EU till verket.

EU planerar att formellt anklaga amerikanska e-handelsjätten Amazon för att samla in data om tredjepartssäljare och sedan använda den för att konkurrera ut dem. Det rapporterar Wall Street Journal med hänvisning till källor.

Amazon har utretts av EU under nästan två års tid och väntas lägga fram ett så kallat "statement of objections", helt enkelt invändningar mot bolagets agerande. Anklagelserna väntas bli presenterade kanske redan nästa vecka eller veckan efter det, enligt insynspersonerna. Amazon har avböjt att kommentera.

De förekommande anklagelserna mot Amazon på dessa punkter brukar vara att man efter datainsamlingen lanserar liknande produkter för att driva ut tredjepartssäljarna. Att företaget därmed i slutändan ser till att ens egna märken vinner kundernas gunst är något man upprepade gånger fått tillbakavisa.

EU har vid flera tillfällen bötfällt amerikanska techjättar vid övertramp. Ett exempel är de över nio miljarder dollar i böter till Google för konkurrenshämmande beteende i tre separata utredningar.
 

Läs fler artiklar
LÄS MER