Rusning till budget-hubben – nu flyttar Voi in i Workarounds nya kontorshotell

Workaroundfastigheter

Andreas Broryd och Stefan Söderlindh på Workaround. Foto: Stefan Lundell

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Konsultjättens gamla kontor blir ny hemvist för Stockholms startup-scen.

Ungefär samtidigt som corona-pandemin slog till med full kraft mot Stockholm skrev Andreas Broryd och Stefan Söderlindh under kontraktet. Nu förfogade de över ett 15.000 kvadratmeter stort och 8 våningar högt kontorshus i centrala Stockholm. 

Tidigare satt konsultjätten KPMG här, men sedan ett år tillbaka stod lokalerna tomma i väntan på en renovering.

Huset låg vägg i vägg med lyxhotellet Sheraton – men Andreas Broryd och Stefan Söderlindh plan var inte att erbjuda några vräkiga kontorslokaler. Nej, tvärtom tänkte de marknadsföra huset som ett budgetalternativ till stadens alla flashiga kontorshubbar, eller coworking-spaces som de kallas på startup-svenska.

“Vi vill vara det billiga alternativet, halva priset mot de andra är vårt mål”, förklarar Andreas Broryd, medgrundare och ordförande i Workaround.

Men lanseringsdatumet kunde med facit i hand inte blivit sämre.

“I första läget sa alla små startups, med kanske en eller ingen anställd, upp sina hyreskontrakt. Andra smällen var att inga spekulanter ville komma på visning – alla satt ju hemma mer eller mindre i karantän”, säger Workarounds vd Stefan Söderlindh och Andreas Broryd flikar in:

“Då var det svettigt, jag mådde inte bra och jag undrade verkligen hur det skulle sluta”.

Nu har det tagit fart

Men sedan vände det relativt snabbt. I takt med att samhället öppnat upp så har också Workarounds affärsmodell fått en riktig skjuts. 

“I den här konjunkturen är det inte så svårt att sälja in ett koncept med korta kontrakt och halva hyran. Just nu har vi ett 30-tal offerter ute och har hyrt ut ungefär 30 procent av huset”, säger Stefan Söderlindh.

Startuphuben Sup46 övergav redan för någon månad sedan Weworks exklusiva lokaler några kvarter bort för att flytta in i kontorshotellet som fått namnet Tegelbacken. Snart ansluter också elscooter-bolaget Voi, som i dag sitter på Kungsholmen i en lokal som Workarounds dotterbolag Stayaround också driftar. 

“Voi är ett bra exempel på hur marknaden förändrat en hel del i spåren av corona”, säger Andreas Broryd och förklarar:

“De tänkte först hyra 1800 kvadratmeter men det blev till sist bara 1100 kvadratmeter. De insåg att fler kunde jobba hemma och att de kunde köra med flexibla kontorsplatser”.

Företag vill spara pengar

En tydlig trend de märkt av senaste månaden är att allt fler större företag visar intresse för att flytta in:

“Det handlar ofta om bolag med kanske 30 anställda som inser att de inte behöver så stora ytor och vill ha korta kontrakt”, säger Stefan Söderlindh.

Det går att spara stora pengar för den som är redo att låta personalen jobba hemma till viss del och dela skrivbord med varandra:

“Det går lätt att minska hyreskostnaderna med 50 upp till 70 procent. Redan innan corona så visade undersökningar att skrivborden stod tomma 40 procent av tiden, så potentialen är stor”, säger Stefan Söderlindh.

I dagsläget består Workaround av en marknadsplats som förmedlar kontorsytor och dotterbolaget Stayaround som driftar sju olika kontorshotell där Tegelbacken är ett. Ifjol omsatte verksamheten 37 miljoner kronor med ett mindre minusresultat. I år räknar man med att omsättningen ska bli närmare 50 miljoner kronor.

“Marknadsplatsen gör fortfarande ett minusresultat på grund att vi fortsätter att investera i teknik och marknadsföring. Kontorshotellen har en bra lönsamhet”, säger Andreas Broryd som tillsammans med sin medgrundare Rikard Hegelund är majoritetsägare i bolaget. 

Bland de större ägarna finns också investmentbolaget Stronghold.

Läs mer