Pepins och Nasdaq startar Pepins MTF – en marknadsplats för tillväxtbolag

Pepins Nasdaq Börs
Pepins och Nasdaq startar Pepins MTF – en marknadsplats för tillväxtbolag

Philip Scholtzé, tillförordnad vd för Pepins.

Caroline Englund

Reporter

Börsoperatören Nasdaq och Pepins, som är en plattform för digital kapitalanskaffning och aktiehandel, inleder nu ett samarbete. Planen är att starta en börs som är specialanpassad för tillväxtbolag.

Pepins beskriver initiativet som ”finansbranschens farmarliga med många möjligheter för entreprenörer och företagare.”

Den nya plattformen kommer att kallas Pepins MTF och Nasdaq kommer att stå för infrastruktur och handelsövervakning.

En MTF är en aktiemarknad med ett regelverk mer anpassat för tillväxtbolag jämfört med en reglerad börs. I Sveriges finns tre andra MTF:er: Nasdaq First North, Nordic SME och Spotlight.

Den största skillnaden mellan den här marknadsplatsen och till exempel Spotlight är enligt Pepins att det inte kommer att ske någon daglig realtidshandel på Pepins MTF. 

Bolag som noteras kommer kunna välja med vilken frekvens de skall handlas, men som mest en gång i veckan.

”Med Nasdaq som samarbetspartner får vi förutsättningar att skapa en unik aktiemarknad som vi själva vill vara noterade på och tror att hundratals svenska företag kan tilltalas av. Samarbetet skapar också möjligheter för att investerare ska kunna handla aktier via sin vanliga bank eller mäklare”, säger Philip Scholtzé, tillförordnad vd för Pepins i ett pressmeddelande. 

Pepins har sedan 2003 bedrivit handel i onoterade aktier. Idag är närmare 40 bolag listade. Kända bolag som handlats via Pepins är bland andra Investment AB Spiltan och Dynamic Code.

Det är via sitt helägda dotterbolag Pepins Securities AB som Pepins nu har ansökt om ett så kallar MTF-tillstånd hos Finansinspektionen. 

Återkoppling från myndigheten väntas under året. 

Läs fler artiklar
LÄS MER