CBD-oljan Mantle förbjuds i Sverige – tungt bakslag för Kry-grundarens startup

MantleLäkemedelsverketCBD

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Läkemedelsverket förbjuder Kry-grundaren Josefin Landgårds nya startup från att sälja CBD-oljor.

Cristina Stenbeck, Susanna Campbell och Sophia Bendz – en rad techprofiler har investerat pengar i Kry-grundaren Josefin Landgårds nya startup Mantle.

När Breakit rapporterade om lanseringen av bolaget – som säljer CBD-oljor – i februari förklarade Josefin Landgård att produkterna inte ska förväxlas med cannabis, utan är helt laglig eftersom den inte innehåller THC.

”Många har det tufft idag med stress och andra utmaningar som vår livsstil och omgivning innebär. På Kry jobbade jag med sjukdom, nu vill jag fokusera på vad vi kan göra för att ta hand om oss själva och skapa en hållbar livsstil”, sade hon då.

Hon sade sig även vara trygg i att de följer lagarna, bland annat genom att inte kalla produkten för ett läkemedel.

Läkemedelsverket förbjuder försäljningen

Men nu står det klar att Läkemedelsverket i Sverige inte delar den uppfattningen. I ett beslut meddelas nu att Läkemedelsverket förbjudit Mantle samt företaget Hemply Balance från att sälja sina CBD-produkter.

“Bolagen har sålt CBD-lösningar som inte är godkända som läkemedel, och det har förekommit att personer självmedicinerat olika sjukdomstillstånd med CBD-produkterna”, skriver Läkemedelsverket.

Läkemedelsverket bedömer bland annat att syftet med produkterna har varit att ge intryck av att de kan behandla sjukdomar, bland annat i bolagets podd, CBD-podden.

"Bolaget informerar på sin webbplats och via CBD-podden om att produkten inte är ett läkemedel och inte kan behandla sjukdomar", konstateras Läkemedelsverket i beslutet, men fortsätter:

"Läkemedelsverket bedömer dock att denna ansvarsfriskrivning inte nämnbart kan påverka den bild av cannabidiols medicinska egenskaper som kunderna kan antas ha och som bolaget har förmedlat. Produkten är därmed läkemedel."

Om Mantle bryter mot förbudet så väntar vite på 600.000 kronor. 

"Bolaget kan dömas att betala detta belopp för varje gång förbudet överträds", skriver Läkemedelsverket.

Besluten kan överklagas till Förvaltningsrätten.

Blivit en trend

CBD-olja – som utvinns ur växten hampa – tas vanligtvis direkt i munnen eller utblandat i dryck eller mat. Produkten har de senaste åren lyfts fram av en rad amerikanska hälso- och livsstilsinfluencers, och även i Sverige började det för några år sedan dyka upp e-handlare som säljer oljan med löften om olika hälsovinster.

Även Enexis, som är Nordens första branschfond för cannabisprodukter, har investerat i Mantle.

Bolaget har tagit in 4 miljoner kronor i riskkapital, enligt Di digital. Hur mycket företaget har omsatt sedan lansering är oklart.

Det finns idag två godkända läkemedel som innehåller cannabidiol i Sverige, skriver Läkemedelsverket.

Breakit söker Josefin Landgård och Mantle.

Läs mer