Sök

Cristina Stenbeck har sålt i Kinnevik – för 220 miljoner

Kinnevik

Cristina Stenbeck.

Jon Wahlqvist

Jon Wahlqvist

Webbredaktör

I början av 2019 lämnade hon styrelsen – nu har Cristina Stenbeck sålt 1 miljon aktier i investmentbolaget.

Cristina Stenbeck tog över rodret i Kinnevik när hennes pappa hastigt gick bort 2002. Då var hon bara 24 år, men lyckades på ett framgångsrikt sätt styra in företaget i en ny tid, där bland annat satsningarna på e-handel har varit viktig.

Men allt har sin tid och under 2018 sålde hon aktier i Kinnevik för närmare 2 miljarder kronor – och i januari förra året lämnade hon styrelsen helt. Orsaken var bland annat att hon ville göra fler egna investeringar.

Nu har Stenbeck alltså sålt ytterligare 1 miljon aktier i Kinnevik för runt 220 miljoner, enligt ägardatatjänsten Holdings senaste rapport. Det bekräftas också av Mikael Holmberg som sköter många av transaktionerna runt Cristina Stenbecks bolag.

“Kursen har ju gått åt rätt håll och de likvida medlen kommer att användas till andra investeringar”, säger han till nyhetsbyrån Direkt.

Cristina Stenbeck har investerat i många svenska startups och i portföljen återfinns idag bolag som Babyshop, Caliroots, Voi, Hon, Sniph och Dashl.

Många av investeringarna har hon gjort tillsammans med Susanne Campbell, före detta chef på Ratos och numera bland annat styrelseordförande i Babyshop. De har också startat ett gemensamt investeringsbolag.

Totalt har hon satsat runt 400 miljoner kronor i startup-sektorn. Tanken är att investera tidigt i bolagen, men inte vara bland de första som kliver in.

Läs mer