Techentreprenören Nora Bavey blir partner i Unconventional Ventures

Unitech Unconventional ventures
Techentreprenören Nora Bavey blir partner i Unconventional Ventures

Nora Bavey.

Caroline Englund

Reporter

Techentreprenörer Nora Bavey blir riskkapitalist:
”Jag vill bli den investeraren som jag aldrig fick möta.”

För drygt ett år sedan grundade Nora Bavey bolaget Unitech. Målet är att öka mångfalden inom tech och bolaget sysslar med utbildning inom bland annat blockchainteknik och AI. Merparten av de som utbildas är kvinnor med utländsk bakgrund.

Men när Nora Bavey letade riskkapital till sin startup insåg hon hur svårt det var att nå fram till investerarna.

“Jag sökte kapital som gravid kvinna med utländsk bakgrund och det var det tuffaste jag har gjort”, säger hon och fortsätter:

“Frågorna jag fick kring min affärsidé var så otroligt mycket mer knutna till deras fördomar om vem jag är än till affärsmodellen.”

Totalt gick Nora Bavey på 40 möten med svenska investerare utan att få napp. Hon vände sig sedan till USA där hon på kort tid fick Silicon Valley-profilen Arlan Hamilton, som driver riskkapitalbolaget Backstage Capital, att satsa. 

Ska göra såddinvesteringar i nordiska techbolag

Arlan Hamilton är också rådgivare i ett ganska nystartat nordisk riskkapitalbolag med fokus på techbranschen – Unconventional Ventures som drivs av norskan Thea Messel, med bas i Köpenhamn.

Nora Bavey fick kontakt med bolaget via Arlan Hamilton och har under det senaste året fungerat som rådgivare. Nu blir hon partner.

I sin roll som partner kommer Nora Bavey att satsa på tidiga investeringar i nordiska techbolag. 

”Jag vill bli den investeraren som jag aldrig fick möta”, säger hon och förklarar att hon kommer att leta efter techbolag som dagens investerare missar.

”Det handlar om bolag som kan lösa problem som jag kan känna igen mig i och om grundare som har en bakgrund som liknar min egen,” säger hon.

Nora Bavey kom till Sverige som femåring med sin familj efter en flykt från Iran.

Unconventional Ventures backas idag av cirka 60 investerare från 10 länder, 80 procent av dem är kvinnor. 

Bara 1 procent av riskkapitalet inom tech går till startups grundade av kvinnor

Bolaget satsar på så kallade tidiga såddinvesteringar och i portföljen finns hittills 8 nordiska bolag. Några exempel är det danska bolaget Grim som tar vara på ”fula frukter” som annars skulle slängas och låter kunderna få prenumerera på en fruktkorg och det svenska bolaget Eazysize som har utvecklat ett AI-verktyg som ska göra det lättare för e-handelskunder att hitta rätt storlek. 

Att den absoluta majoriteten av riskkapitalet inom tech går till manliga grundare är ett faktum. En granskning som Di digital gjorde förra året visade att det under 2018 investerades knappt 1 procent av drygt 13,6 miljarder kronor i bolag enbart grundade av kvinnor.

Nora Baveys eget bolag Unitech kommer nu att ingå i Unconventional Ventures och fungera som ett verktyg för att accelerera inkludering i techbranschen.

Läs fler artiklar
LÄS MER