Sök

Voi förlorar strid mot Skatteverket – "Är inte förvånade"

Voi

Caroline Englund

Caroline Englund

Reporter

Det råder just nu tuffa tider för elsparkcykelbolaget Voi.

Coronakrisen ledde till en drastisk minskning av kunder och bolaget valde därmed att pausa sin verksamhet i flera städer.

”Vi har tvingats fatta detta tuffa beslut eftersom allmänheten på grund av Covid-19 arbetar hemifrån och undviker att besöka restauranger, teatrar, vänner och som konsekvens inte har lika stort behov av att åka Voi”, skrev bolaget i ett pressmeddelande då.

I maj meddelade Voi att de började öppna upp igen och att de var tillbaka i de flesta svenska städer.

Nu kommer nästa smäll – den här gången från Skatteverket.

Voi har sedan starten för två år sedan tagit ut en reducerad momssats på 6 procent när kunderna hyr elsparkcyklar.

Skatteverket tycker däremot att Voi borde betala 25 procent i moms och har dragit saken inför rätta. Nu har saken avgjorts i högsta domstolen och de går på Skatteverkets linje, skriver nyhetsbyrån Siren och Di Digital.

Momssatsen 6 procent gäller enbart för transporter där en person transporterar en annan, slår rätten fast, till exempel i en taxi.

Enligt lagen ska företag som har betalat in felaktig moms betala in skatten i efterhand och det kan bli dyrt för Voi. 

I en kommentar skriver Vois presschef att beslutet är beklagligt med tanke på att hållbar delning av fordon beskattas med 25 procent medan taxi beskattas med 6 procent.

Bolaget skriver också att reglerna borde ändras för att gynna mer hållbara städer.

"Tyvärr är vi inte förvånande, vi hade redan räknat med det här bakslaget", skriver de i uttalandet och tillägger att det därför inte kommer att bli en så hård smäll i årsredovisningen som det annars kunde ha blivit. 

Läs mer