Sök

Miljonsuccé för Malmö-duon bakom Simogo – samarbetade med Apple

SimogospelbranschenMobilspel

Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Spelbolaget ökade omsättningen ordentligt under fjolåret.

Den lilla Malmö-baserade spelutvecklaren Simogo fick en hel del uppmärksamhet när de förra året listades som en av utvecklarna som fanns med i Apple Arcade, techjättens storsatsning på mobilspel. Bakom Simogo döljer sig duon Simon Flesser och Magnus “Gordon” Gardebäck (de är alltså Sim respektive Go i bolagsnamnet.

Trots att de inte är många som jobbar i bolaget blev de uppmärksammade av Apple som ville ha med deras Sayona WIld Hearts i storsatsningen. De tackade först nej men ändrade sig senare och hoppade på Apple-tåget.

Nu avslöjar Simogos senaste årsredovisning som nyligen lämnades in hos Bolagsverket att spelet också har gett en rejäl skjuts i försäljningen för bolaget. Under 2019 omsatte spelutvecklaren 20,3 miljoner kronor, med ett rörelseresultat på hela 15,1 miljoner.

Det är en ordentlig ökning från försäljning på 5,4 miljoner kronor under 2018. 

“Jag tycker att det har gått bra. Vi gör inte spel som säljer i miljontal, men vi gör spel som säljer ganska stabilt och under lång tid. Om man tittar på andra stora svenska succéer så kanske det inte är någon jättegrej”, säger Simon Flesser till Breakit.

Spelet fick fint mottagande

Simogo har utvecklat spel och andra program under flera år, men det var alltså i och med fjolårets spelsläpp som studion verkligen slog igenom brett. Sayonara Wild Hearts, som släpptes till de flesta format i september 2019 (senare till PC och Xbox One), kan bäst beskrivas som en musikdrivet arkadspel och prisades av både kritiker och spelare.

“Jag tycker nog att man har sett att väldigt många har kunnat ta till sig spelet. Vi har sett mycket ‘fan art’ och sånt. Sen har vi vunnit ett gäng priser, det tycker jag inte att man ska bry sig så mycket om. Man bryr sig betydligt mer om att någon har tagit till sig spelet”.

Nu arbetar Simogo på sitt nästa spel som ska släppas på konsoler antagligen nästa år, enligt Simon Flesser. De har också skrivit på ett samarbete med spelutgivaren Annapurna Interactive som löper över flera år framåt. 

“Vi kommer nog inte att växa som studio från det vi är nu, men vi har ingått ett större samarbete med Annapurna. Det är inte helt traditionella roller som utgivare och utvecklare, vi hjälper helt enkelt varandra med olika grejer. Det kommer inte nödvändigtvis bara vara att de ska ge ut våra spel”, säger Simon Flesser

Jobbar på nya spelet

Simogo har inga anställda enligt årsredovisningen, däremot berättar Simon Flesser att de använder sig av frilansare där flera är mer eller mindre fasta hos dem. Han beskriver Simogo som ett sammansatt gäng på fem till sex personer. 

Om det kommande spelet säger Simon Flesser:

“Det blir något nytt igen, vi brukar göra så.“

Årsredovisningen visar också att Simogo har lämnat förslag om en utdelning på 8 miljoner kronor till ägarna, i det här fallet till Simon Flessers bolag Polybelle och Magnus Gardebäcks Urban Binary. Utdelningen föreslås ske i anslutning till årsstämman

Resultatet på sista raden skrevs till 9 miljoner kronor. 

Rättelse: Förtydligande om att det är förslag om utdelning som styrelsen har lämnat, liksom att de delats ut till ägarnas bolag.

Läs mer