Klarna-grundaren om protestvågen: “Vi måste rannsaka oss själva”

Klarna fintech
Klarna-grundaren om protestvågen: “Vi måste rannsaka oss själva”

Sebastian Siemiatkowski, vd Klarna. Foto: TT/Press

Johanna Ekström

Reporter

Den digitala banken skänker pengar till amerikanska medborgarrättsorganisationer.

Flera techledare har gått ut och och visat sitt stöd för de som demonstrerar efter att den afroamerikanske mannen George Floyds dog under ett polisingripande i Minneapolis. 

Tim Cook, Apples vd, har i ett internt mejl beskrivit George Floyds död som "chockerande" och meddelat att Apple bestämt sig för att donera pengar till organisationer som arbetar med bland annat människorättsfrågor, rapporterar Fortune.

En annan tech-vd som tagit ställning är den svenske Spotify-grundaren Daniel Ek. På Twitter skriver han att han är ”förskräckt av det våld och den orättvisa som drabbar svarta gång på gång. Spotify kommer inte att vara tysta.”

Nu uttalar sig även Klarna-grundaren Sebastian Siemiatkowski. 

I ett längre blogginlägg med titeln “Att vara tyst är att medverka”, skriver han att han upprört har följt händelseutvecklingen i USA och andra länder.

“Det som nu uttrycks på gatorna, i media och i hemmen är inget nytt… vi har alla stått ut med det här för länge. Ingen borde någonsin behöva känna sig otrygg eller diskriminerad på grund av sin hudfärg”. 

Problemen finns över hela världen

Han skriver vidare att även om huvudfokus nu ligger på USA, så visar de starka reaktionerna runt om i världen att problemen finns överallt. 

“Vi måste fördöma all form av rasism. Det vi har sett går emot allt vad vi som företag, och jag personligen, står för”, skriver han.

Men, det här är också ett tillfälle att rannsaka sig själv menar han. 

“Vi kan bli bättre. Vi kan göra mer. Vi måste jobba hårdare för att säkerställa att människor från alla bakgrunder och kulturer har en röst och en plats i vårt bolag”.

Att få till förändring tar tid, skriver han. Men på kort sikt kommer Klarna donera pengar till organisationerna American Civil Liberties Union, ACLU, och The National Association for the Advancement of Colored People, NAACP.

Man kommer också matcha alla donationer som anställda gör. 

Fyra poliser misstänks för brott efter George Floyds död.

Läs fler artiklar
LÄS MER