Niklas Zennströms Clean Motion ska bygga en självkörande elmoppe

Clean MotionTransport

Niklas Zennström är en av investerarna i Clean motions eltuktuk. Foto: Press.

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Snart kan de rulla utan förare bakom ratten.

Clean Motions elmoppar är en vanlig syn på gatorna i Stockholm och Göteborg eftersom de levererar till taxi-tjänsten Bzzt (som har tvingats in i rekonstruktion efter att ha drabbats hårt av corona-utbrottet).

Men vi är vana vid att se dem glida runt med en förare bakom ratten. Det kan det bli ändring på nu. 

I ett projekt som Trafikverket är med och finansierar kommer man att utveckla en självkörande variant av fordonet. Målet är att fordonet ska kunna jobba med leveranser och det lilla formatet anses vara en fördel i stadstrafik.

”Då Zbee från grunden är utvecklad för att vara ett hållbart stadsfordon, är det naturligt att bygga vidare och automatisera den istället för att utgå från tunga fordon som inte hör hemma i städer”, säger Christoffer Sveder, Marknadsansvarig på Clean Motion i ett pressmeddelande.

Backas av Trafikverket

Utvecklingen kommer att vara en del i ett projekt delfinansierat av Trafikverket. Projektet syftar till att skapa en kunskapsbas inom affärsmodeller, leveranseffektivitet och interaktion med omgivningen. Målet är att skapa en bred tillit och acceptans för självkörande fordon i Sverige.

Clean Motion omsatte 5,2 miljoner kronor 2018 och gjorde då en förlust på 10 miljoner.

Skype-grundaren Niklas Zennström äger 6 procent av bolaget.

Läs mer