Minskade förluster för Clas Ohlsson

Clas Ohlson e-handel retail
Minskade förluster för Clas Ohlsson

Lotta Lyrå, vd Clas Ohlson. Foto: Press

Finwire / Breakit

Clas Ohlsson ser stor ökning av prylar för hemmakontoret. Samtidigt blev fjärde kvartalets resultat något bättre än väntat.

Hemfixarkedjan Clas Ohlson rapporterar minskad förlust under det fjärde kvartalet i det brutna räkenskapsåret. 

Omsättningen sjönk 5,7 procent till 1 643,5 miljoner kronor (1 742,2). Den organiska tillväxten var -2 procent. Försäljningen inom online steg 45 procent till 138 miljoner kronor (96). Dessa försäljningssiffror har tidigare meddelats den 15 maj.

"Coronapandemin har medfört stora konsekvenser för alla människor och för hela samhället. För oss på Clas Ohlson är och förblir säkerheten för medarbetare och kunder högsta prioritet. Samtidigt arbetar vi med att anpassa oss till de nya kundbehov som följer av pandemin. Många människor tillbringar mer tid hemma och vi har kunnat se en ökad efterfrågan på produkter för såväl hemarbete som hemmafix", säger bolagets vd lotta Lyrå i en kommentar. och fortsätter:

"I april växte vi organiskt och försäljningen online ökade med hela 61 procent, vilket motsvarar 10 procent av försäljningen i månaden. Den organiska försäljningen i Norden var under fjärde kvartalet på samma nivå som motsvarande period förra året".

Resultatet efter skatt blev -46,5 miljoner kronor (-61,8), analytikerkonsensus -54.

Resultat per aktie hamnade på -0,73 kronor (-0,98).

Clas Ohlson föreslår noll kronor i utdelning (6,25).

"Corona har hittills inneburit begränsade effekter på vår leveranskedja och vi känner oss trygga med varuförsörjningen inför sommaren. Bruttomarginalen stärktes under kvartalet till 39,9 procent att jämföra med 38,2 procent föregående år", säger vd Lotta Lyrå i en kommentar.

Samtidigt har Clas Ohlsson jobbat med att få ner sina kostnader, bland annat genom besparingar på indirekta inköp och en effektivare organisation. Bolaget har också permitterat 300 butiksanställda och 200 tjänstemän. Tjänstemännens permittering kommer dock inte att förlängas när den går ut i mitten av juni. 
 

Läs fler artiklar
LÄS MER