Sök

Annonssamarbete med Bring

Shoppa klimatsmartare – men undvik “What the hell”-effekten

Christopher Lembke

Kommersiell redaktör

Vad händer i hjärnan när vi shoppar? Har shoppingskam någon effekt?
Psykologen Brita Helleberg lyfter beteendeperspektivet i senaste avsnittet av Brings och Breakits podcast ’Shop or stop?’.

Du försökte göra allt rätt. Tagit dina mått, noga kollat upp vilken storlek som bör passa och klickat hem en fleecetröja gjord av återvunnen plast – skönt att ha på balkongen under kyliga junikvällar. I checkouten valde du det fossilfria leveransalternativet. Men när du öppnar paketet, ivrig att äntligen få känna fleecematerialets fluffiga textur mellan dina fingrar och se om färgen överensstämmer med bilden på sajten, möts blicken av oproportionerlig stora mängder förpackningsplast. 

Besvikelsen tar udden av en shoppingupplevelse som skulle kännas bra i magen – vad spelar det för roll, liksom?

“Ska man orka göra val som går i linje med ens värderingar, göra klimatmässigt och miljömässigt smarta val, kan man inte tänka att allt ska vara perfekt hela tiden”, säger Brita Helleberg, psykolog på Psykologifabriken i Stockholm i det nya avsnittet av ‘Shop or stop?’, en podcast som ställer frågan om det går att shoppa med ett grönt samvete. 

“För risken då är att man hamnar i ett allt eller inget-läge. Och tänka ‘Varför ska jag shoppa från ett bolag som säger sig ha klimat- och miljömässigt bra producerade plagg när de ändå skickar dem i plast – då kan jag lika gärna handla på vilken kedja som helst’. Det är vad man i psykologin kallar för ‘what the hell effect”, fortsätter Brita som menar att det är bättre att tänka att varje litet beteende i rätt riktning hjälper till, än att försöka vara perfekt i allt. 

Har shoppingskam effekt? Lyssna på senaste avsnittet av ‘Shop or stop’ här

Alla har ett ansvar

Catherine Löfquist är hållbarhetschef på Bring. Hon har arbetat med miljöfrågor i 20 år och konstaterar att kundernas och konsumenternas miljöengagemang och vilja att förändra beteenden aldrig varit så stort som de senaste två åren. Men alla måste dra sitt strå till stacken.

Att påverka vilka bilar som kör transporterna är enkelt i jämförelse med att förändra ett beteende

“Om man som konsument vill göra allt rätt när man nätshoppar blir det givetvis helt fel om det står en dieselbil utanför och puttrar på tomgång när ditt paket levereras. Att påverka vilka bilar som kör transporterna är enkelt i jämförelse med att förändra ett beteende, där måste vi bli bättre på att kommunicera och underlätta för kunden att göra gröna val”, säger hon.

Hållbarhetsfrågorna är ständigt närvarande när Bring utvecklar tjänster och erbjudanden. Med målet att bli helt fossilfritt 2025 nagelfar de alla flöden och tittar på hur de kan göra transporterna mer effektiva, från bulksändningarna i första läget till ‘last mile’-leveransen då paketet kommer till ett ombud eller hem till mottagaren.

"Men vi arbetar även mycket med beteendeförändringar genom att utbilda vår egen personal och våra samarbetspartneras i miljökunskap och sparsam körning. Vi tror att kunskap ökar möjligheten att kunna ta bättre och grönare beslut både på jobbet som i privatlivet", säger Catherine Löfquist som menar samtidigt att det kommer att krävas mer, mycket mer.

“Vill vi att e-handeln ska öka måste vi göra det på ett så bra sätt som möjligt, både vi inom transport, e-handlarna och konsumenterna. Vi kan inte bara gasa på och köra ut fler paket snabbare. Vi måste också hitta andra smarta lösningar”.

Färre fordon i stadskärnorna

Ett exempel på ett branschöverskridande samarbete är Älskade stad, där Bring tillsammans med återvinningsföretaget Ragn-Sells, Stockholms stad och Vasakronan samlastar för att minska trafiken, utsläppen och bullret i huvudstaden – samma (el-)fordon som transporterar paketen och varorna till in till städerna och kunderna tar även med sig avfallet ut igen. På så sätt blir det färre fordon inne i stadskärnorna. 

“Där har vi slagit ihop gods- och avfallsflöden och tillsammans lyckats etablera ett samarbete som står på egna ben ekonomiskt. Men vi inom transport måste hitta fler lösningar av det här slaget, tänka utanför ramarna. Vi har ett ansvar samtidigt som vi konkurrerar med varandra”.

Läs mer Brings gröna leveranser här

Catherine Löfquist, hållbarhetschef på Bring

Läs mer