Cashar in en kvarts miljard - nu ska pengarna in i nya startups

Catena Media Optimizer
Cashar in en kvarts miljard - nu ska pengarna in i nya startups

Henrik Persson, styrelseordförande i Catena Media och största ägare. Foto: TT och Press

Stefan Lundell

Medgrundare och innehållschef

Serieentreprenören Henrik Persson är den stora vinnaren när Catena Media tar klivet in på börsen.

Henrik Persson har byggt upp en rad framgångsrika bolag som entreprenör. Mest känt är spelbolaget Betsafe som Henrik Persson, tillsammans med sin medgrundare Andre Lavold, sålde till börsnoterade Betsson för över en halv miljard kronor.

Med de pengarna som grundplåt drog han, Andre Lavold och Mikael Harstad i gång riskkapitalbolaget Optimizer 2012 som på kort tid blivit en av Sveriges mest aktiva techinvesterare.

Deras första investering var Catena Media som, vilket avslöjades på måndagsförmiddagen, nu ska noteras på Stockholmsbörsen.

”Vi kom in som investerare när det bara var grundarna Erik Bergman och Emil Thidell plus två kodare som var aktiva i bolaget”, säger Henrik Persson.

När Optimizer blev ägare i Catena Media jobbade bolaget inom flera områden men nu är verksamheten koncentrerad till att slussa potentiella spelare till olika nätkasinon. Det har visat sig vara en extremt lönsam affärsmodell. Förra året blev omsättningen 140 miljoner kronor och rörelsersultatet 90 miljoner kronor - en rörelsemarginal på 64 procent.

”Verksamheten går verkligen extremt bra. I år ska omsättningen öka med 75 procent och vinsten med ungefär 50 procent”, säger Henrik Persson.

För Optimizer har investeringen blivit ett riktigt klipp. I samband med noteringen kommer riskkapitalbolaget sälja aktier för drygt en kvarts miljard kronor. Samtidigt kommer Optimizer fortfarande kontrollera aktier i Catena Media till ett värde av  drygt 250 miljoner kronor.

”Vi kommer att vara kvar som den största ägaren i Catena Media och jag är fortfarande styrelseordförande”, säger Henrik Persson.

Pengarna från börsnoteringen kommer inte gå tillbaka till honom och de andra andra ägarna i Optimizer. I stället är planen att investera det kapitalet i nya startups.

”Under det senaste kvartalet har arbetet med börsintroduktionen tagit en hel del tid men nu öppnas dörren för att titta på nya investeringar. Vi kommer dessutom att stärka upp vårt team med ytterligare några personer”, säger Henrik Persson och fortsätter:

”Hittar vi bara rätt case så kommer vi att agera snabbt. Tidigare gjorde vi investeringar på runt 1 miljon euro men nu siktar vi på lite större investeringar, mellan 1 miljon euro och 3 miljoner euro i första läget”.

Han flaggar också för att Catena Media kommer göra flera förvärv. Under fjolåret köpte man tio företag och i samband med börsnoteringen får Catena Media in 240 miljoner kronor.

”Noteringen ger oss möjlighet att fortsätta växa genom förvärv. Det här är fortfarande en fragmenterad marknad och vi vill vara på köparsidan”, säger Henrik Persson.

Läs mer: Catena-ägarna delar på nästan 700 miljoner kronor vid noteringen - listan med de som får mest

Läs fler artiklar
LÄS MER