VNV Global ska göra företrädesemission på 872 miljoner kronor

Vostok New Ventures VNV Global
VNV Global ska göra företrädesemission på 872 miljoner kronor

Per Brilioth Foto: TT

Finwire / Breakit

"Vi är verkligen glada".

Nyligen bytte Vostok New Ventures namn till VNV Global och nu ska de fylla kassan för att göra nya förvärv.

Riskkapitalbolaget är sedan tidigare storägare i exempelvis Voi och franska bildelningsstjänsten Blablacar men tar nu alltså in nya pengar för att fortsätta satsa.

Styrelsen har, enligt ett pressmeddelande, beslutat om en fullt garanterad företrädesemission på cirka 872 miljoner kronor före avdrag för transaktionsrelaterade kostnader.

”Vi är verkligen glada över att denna helt garanterade nyemission inklusive teckningsåtaganden från flera av våra större aktieägare och en demonstration av stöd i form av garantiåtaganden från ett konsortium av befintliga aktieägare och externa investerare", säger bolagets vd Per Brilioth i en kommentar.

Bolaget ska använda kapitalet både till att skjuta in pengar i gamla investeringar men är också på jakt efter nya bolag att stoppa in pengar i. 

Fullt garanterad emission

Företrädesemissionen är fullt garanterad tack vare åtaganden från befintliga större aktieägare, vd och styrelsemedlemmar samt ett konsortium av vissa andra befintliga aktieägare och externa investerare, uppges det.

Emissionen involverar units som ger rätt till att teckna stamaktier i VNV.

Befintliga aktieägare kommer att tilldelas en uniträtt för varje innehavd aktie per avstämningsdagen (förväntas infalla omkring 6 juni). Fem uniträtter berättigar till teckning av en unit. Varje unit kommer att bestå av en aktie och en teckningsoption i VNV.

Teckningskursen är satt på 55 kronor per unit. Teckningsoptionen emitteras vederlagsfritt.

Teckningsperioden förväntas löpa mellan 8 juli och 22 juli.

Utspädningen är 16,2 procent av antalet aktier och röster i bolaget. Vid inkludering av teckningsoptioner landar utspädningen på 22,5 procent av aktierna och röster.

Bolaget meddelar samtidigt att rapporten för det andra kvartalet skjuts till den 31 augusti på grund av den aviserade emissionen.

Läs fler artiklar
LÄS MER