Sök

Football Addicts låter alla de anställda bli delägare i startupen

Football Addicts

Patrik Arnesson, vd och grundare av Football Addicts. Foto: Jonas de Lange.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Alla som har jobbat på Football Addicts i minst ett år kommer att få köpa varsin, lika stor, ägarandel i bolaget.

Hittills har Patrik Arnesson och två andra varit delägare i Football Addicts. Men nu kommer alla som har jobbat på företaget i minst ett år att få köpa in sig. I dagsläget är det 9 av 25 anställda som tillsammans äger 10 procent av bolaget.

“Vid varje anställning måste vi ställa oss frågan om personen gör teamet bättre eftersom det är vad som krävs för att komma in som delägare. Kan vi inte svara ja på den frågan så vill vi inte anställa," säger Patrik Arnesson, medgrundare och vd för Football Addicts och fortsätter:

"Företaget är ju också summan av våra anställda och desto mer engagerade och delaktiga de är, desto bättre kommer bolaget att må."

Men det har inte varit helt en helt enkel juridisk resa. För att upplägget ska bli helt korrekt har Football Addicts anlitat erfarna advokater och revisorer.

Så här fungerar det: Football Addicts har hjälpt till att finansiera köpet av aktierna genom ett lån. De anställda får betala marknadsmässig ränta på lånet. Räntan ska betalas oavsett om bolaget gör vinst eller inte vilket innebär att de anställda tar en risk. Det blir samma som att låna pengar av en bank.

Finns det någon risk att det utlöser högre beskattning för de anställda i och med att aktierna kan anses ha något sorts förmånsvärde?

“Nej, vi har talat med advokatbyrån MAQS och PWC om detta och de har sagt att upplägget inte anses vara förmånsbeskattat. De anställda har betalat marknadsmässig ersättning för aktierna.”

Vad är det för skillnad på företagsoptioner och det här upplägget?

“Med optioner får du tillbaka något först när bolaget gör en exit. Eftersom vi inte vill göra en exit så hade optioner varit värdelösa. Vi vill istället att de anställda ska kunna ta del av vinsterna som bolaget skapar och det kan man göra via det här upplägget.”

Hur vanlig är den här lösningen?

“Jag har inte hört om någon som har gjort det här tidigare på det här sättet. Vi har lagt ned mycket tankeverksamhet och pappersarbete för att det ska bli verklighet. Jag pratade med ett gäng olika jurister och till slut hittade jag MAQS som kom på den här briljanta lösningen.”

Hur reagerade personalen när de fick beskedet?

“Det är självklart positiva reaktioner. Alla blir delägare och äger lika mycket och det sker efter ett års anställning. Det är väldigt tydligt vilket jag tror uppskattas. Sedan delar vi inte upp de anställda i fack och säger att den här personen är mer värd än någon annan. Det rimmar bra med vår vision om att demokratisera fotbollen och sättet som vi driver bolaget på.”

Football Addicts app Forza Football är världens näst största fotbollsapp och totalt bevakar man 560 fotbollsligor runt om i världen. Information om startuppställningar, videoklipp och målgörare skickas dagligen ut till fotbollsfans – som även får möjlighet att rösta i olika frågor.

Riskkapitalbolagen har stått på kö för att få pumpa pengar i bolaget men grundarna har notoriskt tackat nej. I somras släpptes dock Creandum in och fick köpa ägarandelar i techbolaget för 10 miljoner kronor.

Läs mer