Sök

Brightly Ventures stänger två nya rundor – satsar på säkerhet

Brightly Ventures

Brightly ventures. John Elvesjö näst längst ut från vänster.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

"Seriösa investerare ser möjligheter och har nästan ökat tempot”, säger John Elvesjö, partner på Brightly Ventures.

För snart två år sedan startades riskkapitalbolaget Brightly Ventures. Bakom satsningen står Kerstin Cooley, Andy Johnston, Katja Bergman och Tobii-grundaren John Elvesjö.

Brightly Ventures satsar på unga techbolag och har bland annat gått in i Acuminor, som arbetar med riskbedömning, och bolaget Open Payments.

Går in hårt för säkerhet

Nu avslöjar Brightly Ventures sina senaste investeringar för Breakit. En av satsningarna rör det Malmöbaserade säkerhetsföretaget Debricked som utvecklat en lösning som hanterar sårbarheter i öppen källkod. Genom att automatisera processen och tidigt analysera koden blir det lättare för utvecklare att bygga säker mjukvara. 

“De adresserar något som är otroligt centralt och ligger Brightly väldigt varmt om hjärtat. Det är mjukvaruutveckling och alla de risker som finns med det. Det är ett verktyg för utvecklare som hjälper dem att utveckla bättre program”,  förklararJohn Elvesjö, partner på Brightly Ventures.

Debricked tar in 18 miljoner kronor och investerar gör även Luminar Ventures samt ett antal tidigare ägare. 

Brightly Ventures har nyligen även investerat i bolaget Evam som utvecklar digitala lösningar till specialfordonsbranschen. Tekniken gör det möjligt för fordonen att skicka ut hyperlokala trafikvarningar till andra fordon. Evam har tagit in 13 miljoner kronor från Brightly Ventures, Almi Invest och ett antal mindre investerare.

“De hjälper utryckningsfordon att komma fram. De har ett innovativ sätt att skicka lokala trafikvarningar fordon till fordon. Du kan få ett meddelande som bryter och säger att ett blåljusfordon kommer bakifrån så att du ska lämna fri väg”, förklarar John Elvesjö. 

"De oerfarna investerarna har försvunnit" 

Det här innebär att Brightly Ventures hittills genomfört åtta investeringar. 

”Det är full fart framåt. Vi ska hitta ett bolag att investera i varannan månad, gärna lite fler”, säger John Elvesjö.

Han upplever att investeringsklimatet förändrats under krisen.

”De oerfarna och nytillkomna investerarna har försvunnit, som hobbyffärsänglar som investerar på deltid. Samtidigt ser mer seriösa investerare möjligheter och har nästan ökat tempot”. 

John Elvesjö menar att många investerare nu prioriterar satsningar med längre löptid där bolagen finansieras under längre perioder. 

”Man prioriterar bolag och grundare som man tror tål krisen bättre, med starkt ledarskap. Man vill inte ha korta rundor med oerfarna grundare eller medinvesterare som inte går att lita på”. 

"Saknas ibland förankring i verkligheten" 

John Elvesjö säger att antalet bolag som kontaktar dem för att söka riskkapital minskat något under krisen, men att de som söker är mer pålästa och förberedda. Han uppskattar att de har kontakt med ungefär 50 bolag i månaden och fördjupar kontakten med tre fjärdedelar av dem. 

Hur charmar man er? 

”Man ska vara medveten om läget och ha en tålig plan och en ödmjukhet inför situationen. Du ska också vara väldigt påläst, speciellt om din egen marknad”. 

John Elvesjö säger att den vanligaste anledningen till att de tackar nej är för att bolagen inte förstått hur investerare tänker eller vad de söker. 

”Vi ser ibland att man inte har någon förankring i verkligheten, en bild av hur lätt saker ska gå eller på vilka villkor det ska vara, om man är uppe i det blå blir det svårt för oss”.

John Elvesjö tillägger att det är i den här typen av kriser som de bästa bolagen brukar skapas. 

Vilka blir nästa Spotify? 

“Det är redan är tydligt att en hel del digitala tjänster, mot bolag, har fått fäste och inte kommer att försvinna. Som affärsmodell är det saas-tjänster och som produkter är det digitala plattformar för att jobba och roa sig. Ditt privata liv och ditt jobbliv flyttas till det digitala”

Läs mer