Werlabs nya satsning – kan testa 100.000 i veckan för corona

WerlabsHälsaCorona

Foto: Flickr/National Eye Institute

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

"Vi är övertygade om att testning är vägen framåt".

Tungt backade Werlabs (de har bland annat Cristina Stenbeck och förre H&M-bossen Karl-Johan Persson på ägarlistan) lanserar nu vad de själva kallar för “det första masstestet för antikroppar i Sverige” mot Covid-19.

Enligt ett pressmeddelande kan bolaget nu testa 100.000 personer i veckan, på 50 platser runt om i Sverige.

“Hela samhället måste hjälpas åt i den här utsatta situationen. Vi är övertygade om att testning är vägen framåt och otroligt stolta över att ha fått ställa vår kompetens till samhällets förfogande”, säger Henrik Forsberg, vd på Werlabs, i en kommentar.

Testet som Werlabs använder är utvecklat av det amerikanska läkemedelsbolaget Abbott.

Kommer inte göra någon vinst

Bolaget uppger att de inte kommer att göra någon vinst på själva testerna som utförs till självkostnadspris på 750 kronor.

Först och främst är det sjukvårdspersonal och personer inom samhällsbärande yrken som kommer att vara prioriterade men även personer utanför de grupperna kommer att kunna testas.

Breakit rapporterade tidigare idag att Daniel Ek och Martin Lorentzon donerar ett “mångmiljonbelopp” för 15.000 tester som, via Werlabs,  ska gå till vårdpersonal. Anonymiserad data från testerna kommer att delas med Folkhälsomyndigheten.

Tidigare i veckan berättade Norrsken att de hade gjort om delar av sina lokaler i centrala Stockholm till provtagningslokaler för att testa för antikroppar mot covid-19. Det görs i samarbete med ABC Labs.

Läs mer