Norrsken ska testa tusentals för corona – varje dag: "Misslyckande av episka proportioner"

Norrsken Foundation ABC labs Hälsa
Norrsken ska testa tusentals för corona – varje dag: "Misslyckande av episka proportioner"

Erik Engellau-Nilsson, vd Norrsken.

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Gör om delar av sina lokaler till provtagningslokaler för antikroppstester.

Att få igång masstestning av befolkningen för corona-pandemin har den senaste tiden varit ett prioriterat område för både politiker och Folkhälsomyndigheten. 

Trots det har det varit trögt att komma igång med testningen. 

I mars gick Norrsken ut med att de la allt åt sidan för att bara satsa på projektet som skulle lindra effekterna av coronapandemin.

Och för drygt en månad sen investerade de i ABC Labs som tillsammans med Kry skulle kunna göra tusentals tester varje dag. 

ABC Labs skulle göra testerna och Kry skulle stå för kontakten med patienterna och logistiken runt testningen. Men det har gått trögt att komma igång, bland annat beroende på att ersättningsfrågan mellan regeringen och regionerna inte har lösts.

"Det är ett misslyckande av episka proportioner att vi inte har fått upp testningen i Sverige och nu måste den bara lösas;" säger Erik Engellau-Nilsson, vd på Norrsken till Dagens Industri. 

Kan göra antikroppstester

Nu kan ABC Labs göra så kallade antikroppstester, men nu väntar man inte på att på att politikerna ska lösa frågan. 

Istället har man byggt om delar av sina lokaler i centrala Stockholm till provtagningslokaler. 

”Vi vill visa att det här är möjligt och bidra till att skala upp testverksamheten i Sverige. Kan vi göra det så kan alla göra det”, säger Erik Engellau-Nilsson.

Provtagningen görs i samarbete med vårdgivaren Ally som tar proverna, sen gör ABC Labs analyserna, och Ally presenterar resultatet i sin app. De som ingår i någon av de grupper som prioriteras av Folkhälsomyndigheten får betala 800 kronor, övriga kommer att få betala 1.200 kronor.

Antikroppstesterna ska enligt Ola Winqvist, professor i klinisk immunologi och en av medgrundarna till ABC Labs, kunna spåra flera slags antikroppar och ha en högre träffsäkerhet än de snabbtester som funnits på marknaden tidigare.

Till en början kan ett par hundra antikroppstester göras per dag men i mitten av juni ska det gå att göra upp till 5.000 tester varje dag. 

Läs fler artiklar
LÄS MER