Hemmakontoret – fröjdefullt eller frustrerande?

Hemmakontoret – fröjdefullt eller frustrerande?

Ingenting är som förut i ditt (nya) arbetsliv.
Allt kan vara bättre – om du gör rätt.

För första gången i världshistorien är vi alla nya på jobbet. I den nya arbetsvardagen kan vilket bord som helst bli arbetsbord, och vägen till sammanträdesrummet går via webbkameran. Detta är inte bara samtidens, utan framtidens arbetsliv. 

Förut kunde vi stå ut med enklare förhållanden de stunder vi valde bort kontoret för en alternativ arbetsplats. Den tiden är förbi. Och det är bra. Oavsett var du slår upp din arbetsplats ska du aldrig mer acceptera att hårdvaran avgör om arbetsdagen blir succé eller flopp. 

Här är produkterna som behövs för att jobbet ska glida fram som ett maglev-tåg:

Skärm

En bra skärm är höj- och sänkbar och möjlig att vinkla. Vad mer ska vi kräva? 

Storlek 
24” eller 27” är en lämplig storlek för de flesta typer av kontorsjobb. Arbetar du med film eller grafisk design bör du satsa på en större variant. Priset stiger en del bortom 27”, men inte så brant som för några år sedan.

Upplösning och färgåtergivning
Här spelar också arbetsuppgifterna roll. Ju mer visuellt, desto större betydelse har upplösning och färgåtergiving. 

Två saker: För det första är god upplösning bättre och vilsammare för alla ögon, oavsett om de ska titta på text, siffror eller rörlig bild. För det andra: Kackig upplösning och färgåtergivning riskerar att visa sig i resultatet. På många företag är det inte ovanligt att projektledaren ibland måste dubbla som formgivare, eller ta ansvar för att leverera bildmaterial. Då får inte leveransen bli dålig eller rentav fel, för att skärmen inte återger färg och bild på rätt sätt.

Responstid
5 ms är tillräckligt för det mesta, men jobbar du med film så behöver den vara ännu snabbare.

Kontrast och ljusstyrka
Ju mer desto bättre. Sämre kontrastförhållande och dålig ljusstyrka blir ett problem när ljuset skiftar och solen tittar fram. Och vi pratar om att kunna arbeta var som helst, i alla miljöer - så spara inte på krutet.

Skärmar för alla behov

Hörlurar och headsets


När det gäller ljud finns inga mellanting. Antingen ska det höras så bra som möjligt, eller så ska det inte höras alls (grannar/hantverkare/barn – egna och andras).

  • Sladdlösa eller ej? Behöver du kunna röra dig i rummet, koppla lurarna till olika enheter?

  • Noise-cancelling eller ej?

  • Over-ear, in-ear eller on-ear? För bästa avskärmning och minimalt läckage, välj over-ear.  

  • Kvaliteten på mikrofonen! Du vill höras bra, inte bara höra. 

Hörlurar och headsets här

Tangentbord och mus


En mus som inte skyggar för ovana underlag och ett tangentbord som lyder din minsta vink har enorm betydelse. 

  • Ergonomi! Det kan låta trist och präktigt. Men det är ingenting mot tristessen i karpaltunnelsyndrom. Tangentbordet ska låta händerna förbli i ett neutralt läge, och musen ska glida lätt och smidigt. 

  • Responstid. Idag är trådlösa möss så bra att de ofta har bättre responstid än de kabelbundna. En snabb, stabil mus bör ha 2,4 Ghz trådlös anslutning och Bluetooth. 

Stort utbud av tangentbord och möss

Nätverk

Ett snabbt, stabilt nätverk skyddar mot såväl magsår som mentalt sammanbrott. Ofta räcker det med en kvalitetsrouter. I en större bostad, eller om väggarna är tjocka, behövs ett mesh-nätverk. 

Hitta rätt Mesh- och Wi-Fi-system här

Samlingssida – här är alla produkter du behöver

Läs fler artiklar
LÄS MER