31 techbolag som rekryterar och satsar trots krisen (och skapar hundratals nya jobb)

Tink Readly Entreprenör
31 techbolag som rekryterar och satsar trots krisen (och skapar hundratals nya jobb)

Från vänster: Maria Hedengren, vd på Readly, Johnny Warström, vd Mentimeter, Anna Fredrixon, HR-chef Kry, Rickard Carlsson, vd Detectify, David Prien, vd FirstVet

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Större delen av Sveriges näringsliv har dragit i nödbromsen – men många unga techbolag fortsätter expandera i rasande fart.
Breakit Premium har letat upp exempel på 27 digitala tillväxtbolag som rekryterar och satsar trots corona-krisen. Läs om:

• Deras storsatsningar och framtidsplaner.
• Vad de vill rekrytera just nu.
• Heta techbolaget som precis anställt sin första USA-chef – utan att träffa honom fysiskt en enda gång.

De senaste siffrorna för Sveriges ekonomi gör ingen glad.

Landets BNP väntas falla med 4 procent i år och arbetslösheten kan rusa till 9 procent, enligt finansdepartementet.

Samtidigt finns det en annan sida av myntet: Digitala tillväxtbolag som fortsätter ta risk, expandera och anställa ny personal.

Breakit har letat upp 27 exempel på svenska techbolag i olika branscher som rekryterar och expanderar – och som totalt just nu söker över 200 nya medarbetare i Sverige.

Vi har medvetet inte fokuserat på jättar som Spotify och Klarna – utan på nästa våg svenska techsuccéer.

Ett av de bolag fortsätter expandera genom krisen är magasinsappen Readly. 

Readlys vd Maria Hedengren berättar att företaget hade 62 procent fler nedladdningar av appen i mars 2020 jämfört med i fjol.

Det blir en nackdel om man inte kan resa för att träffa nya partners. Men samtidigt har vi faktiskt lyckats teckna nya förlagsavtal utan att träffas fysiskt

Bolaget har bland annat lanserat i Australien och Nya Zeeland mitt under krisen, och är i skrivande stund på jakt efter 6 nya medarbetare.

“Det finns ett enormt intresse för digital underhållning just nu. Vi fortsätter att rekrytera i år, enligt den plan som vi hade före corona, men vi behöver inte anställa så väldigt mycket fler människor för att vi går in i nya länder. På så vis är modellen väldigt skalbar”, säger Maria Hedengren.

Readly använder digital marknadsföring för att skaffa nya kunder, och är på så vis inte beroende av fysiska möten eller lokala kontor för att växa antalet användare.

Däremot har bolaget fram tills corona-viruset slog till rest utomlands för att träffa stora magasinsförlag, för att få dem att ansluta sig till Readly.

“Där är det ju bara att erkänna: Det blir en nackdel om man inte kan resa för att träffa nya partners. Men samtidigt har vi faktiskt lyckats teckna nya förlagsavtal utan att träffas fysiskt. Det senaste exemplet på det är att vi precis har lanserat de brittiska dagstidningarna The Independent och The Evening Standard”, säger Maria Hedengren.

David Prien är vd på snabbväxande FirstVet. Foto: Press

Just utmaningen med partnermöten är något som ett annat växande bolag på listan – FirstVet – kan skriva under på. Bolaget har tagit fram en videotjänst för veterinärbesök.

“Den enklaste liknelsen är att vi är ‘Kry för djur’. Men en stor skillnad mot vård av människor är att veterinärbranschen är helt privatiserad från början. Det innebär i sin tur att marknaden funkar på ett annat sätt, till exempel har djurförsäkringsbolagen lyckats bygga en väldigt stark ställning över tid”, säger FirstVets medgrundare David Prien.

För att nå ut till fler användare vill FirstVet därför sälja in till försäkringsbolag att de ska börja erbjuda digitala besök till sina kunder. 

Försäkringsbranschen är rätt konservativ. Innan corona-krisen slog till hade vi aldrig ens kunnat föreslå ett digitalt möte

Helst ska ett par tunga avtal med försäkringsbolag finnas på plats innan bolaget lanserar på en ny marknad.

David Prien säger att FirstVet före corona var ganska mötestungt.

“Försäkringsbranschen är rätt konservativ. Innan corona-krisen slog till hade vi aldrig ens kunnat föreslå ett digitalt möte med ett tyskt försäkringsbolag, till exempel. Det hade inte funkat. Men nu är de ju tvingade att köra videomöte som alla andra. Jag var faktiskt överraskad över hur lätt det ändå har gått att driva en affär på distans med ett försäkringsbolag”, säger David Prien.

Han berättar att FirstVet – som före corona ökade antalet besök med cirka 15 procent per månad – nu ökar med 40 procent per månad till följd av större efterfrågan på videobesök.

Bolaget håller just nu på att rekrytera 15-20 nya medarbetare och ska öppna kontor i både Tyskland och USA – mitt under corona-krisen. 

I USA har bolaget rekryterat en landschef – utan att träffa honom fysiskt en enda gång.

“Det var en process som vi helt enkelt lät ta extra lång tid. Vi har låtit så många personer som möjligt på bolaget träffa den personen, och gjort personlighetstester. Jag tycker att man kan få en riktigt bra magkänsla på distans, även om man inte kan kan blunda för att det hade varit en fördel att ses fysiskt”, säger David Prien.


HELA LISTAN: 27 techbolag som expanderar trots krisen

Mentimeter

Produkt / tjänst: Verktyg för interaktiva presentationer

Bransch: B2B SaaS

Satsningar på gång: “Vi kommer öppna ett permanent kontor i Nordamerika under 2021 och samtidigt så utvecklar vi vidare vår produkt som hittills haft över 80 miljoner användare, framför allt vår quiz är väldigt populär nu och det kommer vi investera mycket för att göra ännu roligare”, säger bolagets vd och grundare Johnny Warström. 

Rekryterar just nu: “Vi ska rekrytera cirka 20 personer till bara under det här året. Det är data science, tech (front- och backend) samt sales (både nyförsäljning och befintlig kundbearbetning). Vi ska ju ta över världen så det behövs några till kollegor för att göra det”, säger Johnny Warström
 

Froda

Produkt / tjänst: Lån till småföretag

Bransch: Fintech

Rekryterar just nu: 9 personer i Stockholm, bland annat analytiker, redovisningsekonomin, growth manager och flera loan agents
 

Teamtailor

Produkt / tjänst: Rekryteringsplattform

Bransch: HR / Rekrytering

Rekryterar just nu: 11 personer, bland annat account managers som talar tyska eller franska och även säljare samt utvecklare.
 

Kry

Produkt / tjänst: Nätläkare

Bransch: Hälsa 

Satsningar på gång: “Vi kommer bland annat att öppna upp nya vårdcentraler i Stockholm. De tre nya vårdcentraler som vi har ansökt om att få öppna ligger på Sibyllegatan, i Sickla och i Gallerian och dit kommer vi under sommaren och hösten att anställa vårdpersonal. Sedan tidigare har vi även vårdcentraler i Nyköping, Lund och Malmö”, säger Krys HR-chef Anna Fredrixon. 

Rekryterar just nu:  39 personer i Sverige, inom bland annat produktutveckling, vård och marknadsföring. ”I och med att vår produktutveckling främst sker på huvudkontoret i Sverige så är behovet av att anställa till exempel produktchefer, produktdesigners och olika typer av utvecklare tex inom backend och fullstack fortsatt stort”, säger Anna Fredrixon.

Anna Fredrixon är HR-chef på Kry, som expanderar kraftigt i krisen.


Scrive

Produkt / tjänst: Digitala avtal /e-signering

Bransch: B2B / SaaS

Satsning på gång: Europa-lansering.

Rekryterar just nu: 8 personer. "Vi rekryterar inom alla avdelningar. Sälj och Customer Success har varit viktiga för oss att sätta under våren, och där kommer vi att fortsätta rekrytera framöver. Men vi behöver även få in fler till produkt-, marknads- och support-teamet.”, säger Scrives vd Viktor Wrede.
 

XShore

Produkt / tjänst: Elbåtar

Bransch: Transport / fordon

Rekryterar just nu: 3 ingenjörer och 1 ansvarig för supply chain (leverantörskedjan).
 

FirstVet

Produkt / tjänst: Digital veterinär

Bransch: Hälsa för djur

Satsningar på gång: Lansering i Tyskland och USA

Rekryterar just nu: 15-20 personer, bland annat utvecklare, ansvariga för expansion i Europa samt veterinärer.
 

Trustly

Produkt / tjänst: Betalningar

Bransch: Fintech

Rekryterar just nu: 16 personer i Sverige, bland annat produktägare, UX-designer, customer success-personal och kundsupport. I Sverige söker bolaget personal både i Stockholm och Örebro.
 

Upsales

Produkt / tjänst: Säljstödsverktyg

Bransch: B2B / SaaS

Rekryterar just nu: 6 personer i Sverige, bland annat inom sälj och utveckling i både Stockholm och Linköping.

Modular Finance-grundarna. Petter Hedborg, till vänster, gick nyligen ut med en fråga på Twitter om vad bolaget ska donera sina efterskänkta arbetsgivaravgifter till, då bolaget inte anser sig behöva pengarna.


Modular Finance

Produkt / tjänst: Tjänster för investerare i börsbolag och noterade bolag

Bransch: Fintech / SaaS

Satsningar på gång: “Vi fortsätter vidareutvecklingen av våra befintliga produkter i oförminskad takt samtidigt som vi accelererar vår satsning mot övriga Norden. Vårt nykundsintag under april och maj har överraskat oss positivt, så vi ser inga anledningar att bromsa några satsningar just nu, snarare tvärtom”, säger bolagets vd och medgrundare Petter Hedborg.

Rekryterar just nu: “Vi anställde förra veckan en senior utvecklare och en junior person till Data Sourcing & Analysis. Vi letar efter ytterligare 1-2 utvecklare och kommer att inleda rekrytering av en product manager till sommaren. Så totalt 5 roller som har/ska fyllas i närtid”, säger Petter Hedborg.


Readly

Produkt / tjänst: App för digitala tidningsmagasin

Bransch: Medier 

Rekryterar just nu: 6 personer, framförallt utvecklare men också performance marketing manager.
 

Reason Studios

Produkt / tjänst: Mjukvara för musikproduktion

Bransch: Musik

Rekryterar just nu: 3 personer: Finanschef, head of content och content producer
 

Minna Technologies

Produkt / tjänst: Tjänst som låter bankkunder hantera sina prenumerationer enklare

Bransch: Fintech

Rekryterar just nu: 3 personer: Marketing manager, rekryterare och pre-sales executive.


Benify

Produkt / tjänst: Förmånsplattform för företag och deras anställda

Bransch: HR

Rekryterar just nu: 8 personer, framförallt utvecklare
 

Hedvig

Produkt / tjänst: Hemförsäkring

Bransch: Fintech

Rekryterar just nu: 7 jobbannonser ligger ute, bland annat en “insurance specialist” och en “member experience”-ansvarig som talar norska.

Camilla Bergqvist, operativ chef på Telness, och grundaren och vd:n Martina Klingvall.

Telness

Produkt / tjänst: Smidigare telefoni för företag

Bransch: Telekom

Satsning på gång: Bolaget ska börja sälja sin plattform till telekom-bolag via en prenumerations-lösning.

Rekryterar just nu: 4 personer inom sälj, utveckling och support.
 

Funnel

Produkt / tjänst: Plattform som hjälper bolag att hålla koll på och jämföra digital marknadsföringskanaler.

Bransch: Marknadsföring

Satsning på gång: Tog in 400 miljoner kronor i riskkapital under 2019 för fortsatt expansion.

Rekryterar just nu: 5 utvecklare.


Detectify

Produkt / tjänst: Övervakar webbsajter och letar upp säkerhetshål, och varnar sajtägaren.

Bransch: IT-säkerhet

Satsning på gång: Har kontor i Boston och expanderar i USA. Tog nyligen in över 200 miljoner i kapital.

Rekryterar just nu: 12 personer i Stockholm, bland annat jurist, säljare och 6 personer till marknadsteamet.


Kundo

Produkt / tjänst: Verktyg för kundtjänst

Bransch: B2B SaaS

Satsning på gång: Tog nyligen in 50 miljoner i riskkapital för fortsatt expansion.

Rekryterar just nu: 2 utvecklare
 

Ingrid

Produkt / tjänst: Fraktväljare till e-handelssajter

Bransch: B2B / E-handel

Rekryterar just nu: 7 personer, framförallt till det polska kontoret


Bambuser

Produkt / tjänst: Videostreaming för företag

Bransch: E-handel / B2B

Satsning på gång: Har sjösatt en storsatsning på liveshopping.

Rekryterar just nu: 9 personer, inom allt från affärsutveckling till produkt-design.
 

GetAccept

Produkt / tjänst: Offertverktyg som vill göra det enklare och roligare att stänga affärer digitalt

Bransch: B2B / Sälj

Satsning på gång: Expanderar i San Francisco.

Rekryterar just nu: 4 personer, varav 3 i San Franscio: Sälj, customer sucess och account manager.
 

Doktor24

Produkt / Tjänst: Nätläkare

Bransch: Hälsa

Rekryterar just nu: 8 personer för att jobba med produktutveckling, bland annat en “Medical Innovation Product Leader”. Utöver dessa 8 söker bolaget också mer personal i form av läkare och sjuksköterskor.
 

Mindler

Produkt / Tjänst: Digital psykolog

Bransch: Hälsa

Satsning på gång: Tog precis in 85 miljoner i nytt riskkapital.

Rekryterar just nu: 7 jobb ligger ute för ansökan just nu – bland annat affärsutvecklare, finanschef och utvecklare. Bolaget söker också psykologer, samt personal för en expansion i Nederländerna.
 

Tink

Produkt / Tjänst: Open banking-plattform

Bransch: Fintech

Satsning på gång: Europa-expansion, med målet att bli “nästa Mastercard”.

Rekryterar just nu: 9 jobb ligger ute för ansökan just nu – bland annat utvecklare, copywriter och säljare.
 

Neo4j

Produkt / Tjänst: Grafdatabas

Bransch: IT-infrastruktur

Rekryterar just nu: Bolaget söker personal i en rad olika länder – till Malmö-kontoret just nu 5 utvecklare.


Ancon

Produkt / Tjänst: Plattform för restauranger för att ta emot beställningar och ta betalt.

Bransch: Restaurang

Storsatsning på gång: Har lanserat appen Ancon Order för hembeställning av mat, för att hjälpa restauranger under corona-krisen.

Rekryterar just nu: 3 personer, 2 utvecklare och 1 säljare.
 

Kivra

Produkt / tjänst: En tjänst för digitala brev och kvitton

Bransch: Digitala samhällstjänster Satsningar på gång: Bland annat satsning på digitalisering av kvitton.

Rekryterar just nu:  UX designer, Android engineer, iOS engineer, Frontend developer, Data engineer, Backend developer.
 

Zmarta

Produkt / tjänst: Erbjuder flera olika jämförelsetjänster inom privatekonomi för banklån, försäkringar, elavtal och bolån.

Bransch: Fintech

Rekryterar just nu: 25 personer inom bland annat tech, marketing, sälj och support.
 

Oneflow

Produkt/tjänst: Verktyg för digitala avtal

Bransch: B2B-verktyg

Satsning/rekryteringar: Siktar på att anställa över 10 personer under sommaren.
 

Reclaimit

Produkt: Retur- och reklamationstjänst för e-handel och retail.´

Bransch: Handel

Storsatsning på gång: Lanserar globalt tillsammans med Fyndiq, Soft Goat med flera.

Rekryterar just nu: Digital Marketing manager, säljare och customer success manager. 

 

Läs fler artiklar
LÄS MER