Finansstjärnan Felländer utsedd till blockkedjans drottning

Finansstjärnan Felländer utsedd till blockkedjans drottning

Sofia Honungsmåne

Reporter

"Jag brinner för att försöka förklara blockkedje-tekniken".

Blockkedje-tekniken spås av vissa revolutionera ekonomin nästan lika mycket som internet redan gjort

Från den traditonella bankvärlden har det hittills varit ett relativt stort motstånd mot den nya tekniken, men Anna Felländer, digitaliserings- och framtidsekonom på Swedbank, är en av de som gått i bräschen för teknikens möjligheter. Igår fick hon ett stort erkännande för detta engagemang då hon vann Stora Blocktechpriset i kategorin Årets Blocktechperson 2015.

”En oerhörd glädje. Jag brinner för att försöka förklara blockkedje-tekniken för att alla ska förstå vilken kraft den har och vilka fantastiska möjligheter som ryms inom den här teknologin. Jag försöker lyfta fram vilken påverkan detta har på samhället i stort”, säger Anna Felländer.

Du tycker att det är viktigt att det finns ett sånt här pris. Varför? 

”För att lyfta upp den här teknologin som har en enorm kraft. Och då pratar jag inte om själva valutan bitcoin utan om infrastrukturen bakom kryptovalutor i allmänhet. De här infoklossarna innehåller inte bara valuta utan även små individualiserade dataprogram som i sin tur innehåller elektroniska certifikat och kontrakt. Tack vare den här teknologin kan vi skapa säkrare finansiella transaktioner på en mängd olika marknader. Det här kan inte bara revolutionera bankvärlden utan även till exempel juristvärlden.”

Vad ser du för utveckling inom området?

”I bästa fall omfamnas teknologin som en infrastruktur och säkra elektroniska kontrakt skapas. Det innebär en lägre risk, det kostar mindre än traditonella transaktioner och det stabiliserar marknadens funktionssätt.”

Vilka ser du som de största utmaningarna? 

”Som i alla fall av aktörer inom delningsekonomin skapas väldigt snabbt monopolsituationer. För att lyckas med en egen kryptovaluta behöver du nå den kritiska massans kapacitet och tillit. Alternativet för andra aktörer kan vara att haka på blockkedjan för att skapa möjlighet för elektroniska dokument och säker verifiering.

Priset delas ut av företaget BTCX och prisets formella titel är BTCX Stora Blocktechpris.

Läs fler artiklar
LÄS MER