Sök

Regeringen skjuter till 400 miljoner till startups i nytt krispaket

Almi InvestPolitikEkonomi & skatt

Emil källström, C, och Mats Persson, L. Foto: TT

Johanna Ekström

Johanna Ekström

Reporter

Almi Invest får ett tillskott på 400 miljoner kronor i nästa ändringsbudget. Pengar som ska gå till att investera i tillväxtbolag.

I ett tidigare krispaket fick Almi 3 miljarder kronor att låna ut till företag.

Nu riktar regeringen, Centern och Liberalerna ytterligare 400 miljoner kronor till Almi. Den här gången går pengarna till investeringsgrenen Almi Invest, som investerar i startups över hela Sverige. Det rör sig alltså inte om lån, utan en investering mot att Almi Invest får en andel i bolagen. 

“Det handlar dels om att kunna göra nyinvesteringar i bolag som vänder sig till Almi Invest nu när privata investerare ligger lågt. Och dels om att Almi Invest ska kunna fylla på i befintliga bolag och vara med i nyemissioner”, säger Emil Källström, ekonomiskpolitisk talesperson för Centern. 

Hur pengarna ska investeras är upp till Almi Invest. 

Del av nästa ändringsbudget

Satsningen kommer nästan två månader efter att det första krispaketet riktat mot Almi presenterades. Enligt Emil Källström ville regeringen och samarbetspartierna avvakta med pengar till Almi Invest tills det fanns tillräckligt underlag på hur stort tillskott som krävdes.

“Vi gör saker så snabbt det går och har tät kontakt med Almi. Det första och viktigaste var att säkra utlåningen”, säger han. 

Pengarna kommer vara en del av nästa ändringsbudget och väntas klubbas igenom i riksdagen i maj. 

Mats Persson, ekonomiskpolitisk talesperson för Liberalerna, uppger att de fått signaler både från Almi och från mindre startups på att det behövs mer pengar för att klara coronakrisen. Bedömningen är också att det finns en risk att privata investeringar kommer att minska ytterligare i startups framåt. 

“Det har blivit tuffare att få in kapital, och då tycker vi det är viktigt att staten tar sitt ansvar”, säger han och fortsätter:

“Vår utgångspunkt är att vi kommer göra det som krävs för att säkra svenska jobb. Livskraftiga företag ska inte slås sönder på grund av ett virus”. 

Har 350 portföljbolag

Fler krispaket riktade mot Almi kan komma enligt Emil Källström: 

“Vi stänger inga dörrar för ytterligare tillskott. Just nu ser vi att Almi har en rejäl tillströmning av företag som söker sig till dem. Sedan är det upp till dem att svara på hur länge pengarna räcker”, säger han.

Almi Invest förvaltar idag runt 3 miljarder kronor, varav en större del av pengarna är bundna i de 350 portföljbolagen. Genomsnittsinvesteringen ligger på runt 2 miljoner kronor.

"Det här är ett erkännande för oss för det arbete vi gör och den rollen vi har som aktiv finansiär i de här tidiga bolagen. Det var viktigt för entreprenörer i det här läget att vi får ett tillskott", säger Mikael Karlsson vd på Almi Invest. 

Den 1 maj trädde en regeländring i kraft som också innebär att Almi nu kan ta större andel i bolagen än tidigare, då investeringen behövde matchas med privat kapital. 

"Vi investerar fortsatt tillsammans med privata investerare, men vi kan ta en större andel och ett större ansvar nu när det finns begränsat med privat kapital", säger Mikael Karlsson. 

Läs mer