Omocom vill göra delningsekonomin säkrare – tar in 40 miljoner

SharinOmocominsurtech

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Vill fortsätta växa i Sverige och Norden.

Svenska insurtech-bolaget Omocom vill göra det säkrare med delningekonomi och har tagit fram mikroförsäkringar anpassade för cirkulär konsumtion. Idag finns tjänsten, som lanserades i oktober förra året, på åtta olika delningsplattformar och tanken är att deras försäkringar ska få både de som hyr ut och de som hyr att känna sig säkrare i affären. 

Nu tar bolaget in 3,7 miljoner euro, motsvarande ungefär 40 miljoner kronor, i en investeringsrunda. Det meddelar bolaget i ett pressmeddelande.

“Pengarna ska främst användas för produktutveckling och att fortsätta ta marknad, både i Sverige och i Norden”, säger Tobias Mård, teknikchef och medgrundare på Omocom.

Ledande investerare i rundan är Lissabonbaserade Mustard Seed Maze och finländska Inventure. Även Alma Mundi Insurtech Fund med bas i Spanien och Stockholmsbaserade Luminar Ventures har investerat i bolaget, tillsammans med tidigare investerare och affärsänglar.

Inte ett eget försäkringsbolag

Omocom hette tidigare Sharin och grundades av Emanuel Badehi Kullander, Ola Lowden Landström och Tobias Mård. När Breakit intervjuade grundarna i april 2019 hade de ännu inte lanserat, men målsättningen var då att lösa billigare försäkringar anpassade för delningsekonomin.

”Vår lösning bygger på att vi hittar ett sätt som låter dig hyra ut på ett enkelt och säkert sätt, och där du inte drabbas med högre premier när någon annan skadar din bil, cykel eller bostad, vilket kan vara fallet när saker delas idag", sade Emanuel Badehi Kullander till Breakit då.

Bland plattformarna som använde Omocoms lösning finns bland annat Tiptapp, Hygglo och Ztorage. Än så länge är Omocom inget eget försäkringsbolag, utan de förmedlar istället försäkringar. Bolaget skriver att de hittills har förmedlat försäkringar till 15.000 kunder.

“Försäkringarna fungerar olika beroende på plattform, där vissa har det som opt-in, vissa som tilläggsförsäkring och på vissa plattformar ingår det i själva tjänsten”, säger Tobias Mård.

Läs mer