Inget permitterings-stöd för företag som vill göra utdelningar

TillväxtverketKorttidspermittering

Jon Mauno Pettersson

Jon Mauno Pettersson

Chefredaktör

Det blir inget permitteringsstöd för företag som vill göra utdelningar eller ge koncernbidrag.

Det meddelar TIllväxtverket.

"Vi har varit tydliga redan innan ansökningarna öppnade att aktieutdelningar inte är lämplig att göra samtidigt som man uppbär stödet. Vi förtydligar nu informationen ytterligare", säger Tim Brooks, chef för avdelningen Företag på Tillväxtverket, i en kommentar.

Enligt Tillväxtverket kommer företag som har gjort utdelningar innan 16 mars kunna ta del av permitteringsstödet. Men att göra utdelningar, eller slussa pengar inom en koncern mellan moder- och dotterbolag, efter får man alltså inte göra om man vill ta del av stödet.

"Ett bolag som anser sig ha en tillräcklig likviditet och ställning i övrigt för att besluta om en utbetalning av något slag, oavsett om det är en utbetalning till aktieägare eller annan som i praktiken innebär att förmögenhetsmassan i bolaget minskar, kan rimligen inte anses ha sådana allvarliga ekonomiska svårigheter att det skulle vara berättigat till stöd", skriver myndigheten.

Detta gäller under dels under den tid som ett företag tar del av permitteringsstödet, men kan också gälla under resten av räkenskapsåret.

"Bedömningen är att det i huvudsak är stödperioden som gäller, men samtidigt bör hela räkenskapsåret beaktas för att kontrollera att stödet inte uppenbarligen missbrukats genom till exempel värdeöverföringar i nära anslutning till stödperioden", skriver Tillväxtverket.

Så fungerar korttidspermitteringarna

Korttidspermittering är ett sätt för företag att tillfälligt minska sina personalkostnader utan att säga upp anställda. En anställd som permitteras går ner i arbetstid, men behåller stora delar av sin lön, där staten tar en stor del av kostnaden.

LÄS OCKSÅ: Korttidspermittering – så funkar det och då kan du använda det

Läs mer