Sök

Här är allt min hemliga Amazon-källa avslöjade – sen blev allt plötsligt tyst

Amazone-handel

Stefan Lundell

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Breakits Stefan Lundell har fått upp ett nytt spår i sin ändlösa jakt på den amerikanska jätten.

Jag har full förståelse för om ni tycker jag är tjatig.

Vecka in och vecka ut envisas jag ju numera med att rapportera om minsta lilla tecken på att jätten Amazon ska in i Sverige.

Men jag motiverar min besatthet med att det faktiskt skulle bli en riktig “game changer” för stora delar av det svenska näringslivet. Åtminstone den delen som vänder sig mot slutkonsument. 

Amazons intåg kommer skynda på den brutala utslagning som redan pågår inom handeln – men också skapa en rad nya affärsmöjligheter.

Så därför får ni leva med ännu en text om Amazon. I veckan fick jag nämligen kontakt med vad jag skulle beteckna som en potentiell “deep throat” rakt in i hjärtat av Amazon. Alltså en källa av Watergateskandal-dignitet

Jag överdriver så klart en smula men faktum är att den här personen tycktes ha insyn i stora delar av e-handelsjättens planer kring den svenska lanseringen.

Via en krypterad mejl-adress fick vi kontakt några dagar efter jag varit i Eskilstuna på jakt efter Amazons hemliga lager.

Källan bekräftade att det var just där, i Eskilstuna logistikpark, som lagret skulle ligga. Det kändes i och för sig närmast som självklarhet efter alla indicier som avslöjats kring just den delen av Amazons planer. 

Men sen släppte källan ännu mer, betydligt hetare information.

“Lanseringsdatumet är satt till 30 september. Friends & Family launch redan i augusti”, skrev källan från sin krypterade mail.

Och sedan kom den verkliga bomben - “Prime kommer också”.

Om det skulle stämma vore det inget annat än en sensation. Innan jag förklarar varför är det på sin plats att poängtera att jag inte med hundra procents säkerhet kan gå i god för att källan har den insyn hen utger sig för att ha. Men mina kontrollfrågor indikerar att det inte handlar om någon bluff.

Nåväl, med denna brasklapp, kan vi konstatera att OM Amazon lanserar Prime i Sverige så skulle det skaka om den svenska marknaden ännu mer.

I andra länder innebär Amazon Prime att kunder mot en månadsavgift får fri frakt med dagliga leveranser, massa specialerbjudande och dessutom Amazons streamingtjänster. Prime har varit avgörande för att Amazon blivit helt dominerande i både USA och Storbritannien.

Därför blev jag rejält exalterad när min Amazon-källa nu hävdade att Prime skulle lanseras också i Sverige. Jag grävde vidare på egen hand under flera dagar, fick fram mer information som i alla fall gav visst stöd till källans uppgifter och kontaktade till sist källan igen.

Kunde hen bara ge mig lite mer kött på benet så var jag redo att publicera Det Stora Avslöjandet.

Då blev det plötsligt helt tyst. Mejl på mejl skickade jag till den krypterade adressen. Men inget svar – än.

Uppdatering: Bara någon minut efter att jag lämnat den här texten för publicering hörde källan av sig! Jag lovar att återkomma om det framkommer några fler matnyttiga uppgifter Bara inte källan tystnar igen.

PS. Missa inte veckans Off the record – den här gången handlar det bland annat om Filip Hammar, ett bråk i fintech-Sverige och att Amazon har fått en Nordenchef. Finansmannen Tommy Jacobson avslöjar även sitt livs investering – och stjärnentreprenörens Jarno Vanhatapio bjuder på en stenhård diss. Trevlig läsning!

Läs mer