Sök

Inga löneförhöjningar på Klarna – erbjuder aktier till anställda istället

Klarnafintech

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Anställda på Klarna får ingen löneförhöjning i år, kan Breakit avslöja. Istället erbjuds anställda aktier i bolaget som kompensation.
"Generöst av oss att vi kan ge någonting alls", säger Aoife Houlihan, IR-ansvarig på Klarna.

Den svenska betaljätten Klarna har valt att inte erbjuda sina anställda någon chans till en kontant löneförhöjning i år. Det framgår av ett mejl till bolagets anställda som Breakit har tagit del av.

Orsaken är de rådande omständigheterna med coronaviruset och den osäkerhet som pandemin har medfört.

I mejlet skriver bolaget att de vill agera ekonomiskt ansvarsfullt, men att de samtidigt vill belöna de anställda för deras hårda arbete. Bolaget har därför bestämt sig för att löneförhandla – men endast erbjuda aktier som ersättning.

När Breakit når Aoife Houlihan, Klarnas globala kommunikationschef, bekräftar hon Breakits uppgifter. Hon förklarar att endast de som fått en befordran kommer få möjlighet till höjd lön.

"Det kommer att finnas olika erbjudande för våra anställda, där det kan röra sig om både en löneökning och aktier och för vissa bara aktier. Vi tror att det i det här sammanhanget, där det är svåra tider på många olika marknader och där många företag säger upp personal, så är det här ett tillfälle för oss att belöna våra anställda", säger hon till Breakit.

Tror du att det kan finnas anställda som är besvikna och som hellre hade sett en kontant löneökning givet att det är en osäker marknad just nu?

"Jag blir lite förvånad över det. Jag tycker att det är generöst av oss att vi kan ge någonting alls. Individuella anställda kanske har en annan åsikt, men överlag så har reaktionen från anställda varit överväldigande positiv", säger hon och fortsätter:

"Situationen är också lite annorlunda i Sverige, men på många marknader ser vi massarbetslöshet, så jag ser att vi gör detta för att visa uppskattning, samtidigt som vi är uppmärksamma på den nuvarande situationen."

Klarna har tidigare skjutit upp löneförhandlingsprocessen som skulle ha påbörjats i april.

2019 redovisade Klarna en rörelseförlust på hela 1 miljard kronor. Bolaget omsatte under året cirka 7 miljarder kronor.

LÄS OCKSÅ: Klarna-grundarens utspel till ägarna: ”Vi kan inte, och kommer aldrig, förlora detta”

Läs mer