Breakit logo
Sök ikon
Breakit logo

Slalomstjärnan tar in miljoner till sin marknadsplats för transporter

Artikel bild
Thomas Fogdö och Mikael Funa. Foto: Press och Henrik Montgomery/TT.

Packbud är den nya digitala plattformen mellan privatpersoner och transportfirmor. Bakom satsningen står den före detta utförsåkaren Thomas Fogdö.

Sara Lindmark

Sara Lindmark

sara@breakit.se

Reporter

Tanken är att transportbolagen ska kunna fylla sitt lastutrymme ännu bättre och att privatpersoner ska kunna hitta en transport på ett enkelt sätt.

“Thomas Fogdö var den som kläckte idén. Han åker runt mycket i landet och föreläser med tom bil och tyckte det var onödigt. Så han började fundera på hur man skulle kunna effektivisera lasten,” säger Mikael Funa, medgrundare och vd för Packbud.

Han har drivit bolag ihop med Thomas Fogdö sedan 2000-talet så tillsammans med Pär Wredendahl beslöt de sig för att försöka lösa problemet. I mitten av 2013 grundades Packbud.

“Från början tänkte vi oss en modell där privatpersoner skulle utföra transporter åt andra, och ta med gods när de ändå körde sträckan. Men vi valde snabbt att vända oss till transportörer eftersom de har både erfarenheten och storleken på fordonen som krävs. Nu kan de maximera sina körningar och samtidigt göra något positivt för miljön,” säger Mikael Funa.

Totalt har bolaget tagit in 3 miljoner kronor i riskkapital från riskkapitalbolaget Aggregate Media och nio olika ängelinvesterare. Bolaget är nu placerade på inkubatorn Minc i Malmö.

”Idag är vi ensamma om att kunna erbjuda transporthjälp för både privatpersoner och företag av den här typen av gods. Vi förmedlar dessutom transporter på alla typer av sträckor både inom och till och från Sverige. Det kan vara allt från möbler och flyttkartonger till trädgårdsmaskiner och motorcyklar,” säger Mikael Funa.

Den som vill använda tjänsten lägger upp en förfrågan på Packbuds sajt om vad som ska fraktas och mellan vilka städer. Cirka 400 transportbolag är anslutna till tjänsten och de får sedan möjlighet att ge kunden ett erbjudande.

Förra året omsatte Packbud 2 miljoner kronor. I år är målet att den siffran ska sluta på runt 6 miljoner.

Läs mer