Min Pension polisanmäler startupen Seeqest

Seeqest Pensioner
Min Pension polisanmäler startupen Seeqest

Catharina Lehto, grundare av Seeqest. Foto TT samt Tobias Blixt.

Towe Boström

Reporter

"Vi ställer inte upp på att bli utmålade som ett exempel på missbruk”, säger Seeqests vd Catharina Lehto.

I början av året rapporterade vi om att Min Pension, som låter användarna överblicka och göra pensionsprognoser, hamnat i bråk med startupen Seequest.

Seequest låter användaren logga in via bank-id för att hämta data från Min Pension. Data som sedan används för att kartlägga om pengarna investeras inom exempel fossila bränslen, kärnvapen, bekämpningsmedel eller gambling.

Min Pension, som finansieras av staten och försäkringsbolagen, reagerade på att appen tog del av datan och uppmanade dem att stänga ned sin tjänst.

“Det är säkert jättebra att man kan undersöka vad ens pensionspengar är placerade i, men då måste det ske på ett korrekt sätt. Det här är inte lagligt, som det tycks”, sa Min Pensions vice vd Johan Hellman till Breakit.

Nu polisanmäls Seequest av Min Pension, rapporterar Dagens industri. Det rör sig om anklagelser som dataintrång, missbruk av urkund, databedrägeri, brott mot upphovsrättslagen samt personuppgiftsincident.

Johan Hellman säger samtidigt att de inte har något belägg för att appen missbrukat integritetskänsliga uppgifter.

”Det är hela upplägget med att man olovligen gör intrång genom att missbruka e-legitimation”, säger Johan Hellman.

Seeqests vd Catharina Lehto uttalar sig också till Di.

”Det är klart att alla digitala tjänster ska tålas att granskas. Så även vår. Men vi ställer inte upp på att bli utmålade som ett exempel på missbruk”, säger hon till Di.

Läs fler artiklar
LÄS MER