Indiska-bossens hemliga storinvestering: “Vill inte ta ordet konkurs i min mun”

Indiska e-handel
Indiska-bossens hemliga storinvestering: “Vill inte ta ordet konkurs i min mun”

Karin Lindahl. Foto: Press

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Hon har tagit ett jätte-bet på klädkedjan – mitt i krisen.

Karin Lindahl har en lite ovanlig resa bakom sig som entreprenör.

Efter sex år som strategikonsult på den globala jätten McKinsey kände hon ett sug efter att jobba mer operativt och hoppade av. Kort därefter läste hon i tidningen att den krisande klädkedjan Indiska behövde stärka upp sin ledningsgrupp – och hörde av sig på eget bevåg. På Indiska fick hon en chefspost och bara efter några månader äntrade hon vd-stolen i bolaget.

Uppdraget var tvådelat. Dels skulle hon få fart på den operativa verksamheten och dels skulle Karin Lindahl hitta en ny ägare till företaget.

Ägarna tröttnade på Indiska

Efter förluster på över 300 miljoner kronor under några år hade de gamla ägarna tröttnat och ville komma ur innehavet. Karin Lindahl började jaga nya ägare men parallellt började en ny tanke gro – skulle hon inte ta över ägandet på egen hand.

“Jag trodde verkligen på Indiskas framtid. 98 procent av alla svenskar känner till varumärket, det finns en miljon namn i kunddatabasen, direktlina till leverantörer i Indien och stor potential digitalt. Det var inte självklart men till slut bestämde jag och min familj oss för att gå in”, säger Karin Lindahl.

Hemlig investering

Hon vill inte säga hur stor köpeskillingen var eller hur mycket man investerat totalt. Men Breakit kan avslöja att den totala insatsen ligger på närmare en kvarts miljard kronor.

Indiskas holdingbolag kontrolleras av Karin Lindahl. Av holdingbolagets årsredovisning för 2018 framgår att man redan då investerat 197 miljoner kronor i klädkedjan och när Breakit intervjuar Karin Lindahl i samband med vår satsning Breakit24Live så berättar hon att man från ägarhåll gått in med ännu mer pengar under våren.

“Vi tappade som mest nästan 65 procent av butiksförsäljningen på grund av corona. Den typen av reserver har nästan inget detaljhandelsbolag så vi har skjutit till mer pengar. Vi har varit tydliga mot personalen att vi kommer göra allt vi kan för att stötta företaget genom den här krisen. Men det är klart, kommer inte kunderna tillbaka till butikerna förrän nästa år då blir det tufft”.

Då är det game over och konkurs för Indiska?

“Konkurs är ett förbjudet ord på vårt kontor. Det ordet vill jag inte ta i min mun. Vi har satsat så mycket pengar och energi i det här. Det gör oss ännu mer hängivna att rida ut krisen”.

Så Indiska kommer att överleva corona?

“Jag kommer göra allt som står i min makt för att se till att vi gör det. Huruvida omvärlden och Corona sen sätter stopp för detta går idagsläget inte att avgöra”, säger Karin Lindahl som dock redan idag ser tecken på en vändning:

“När det var som värst för tre veckor sedan var vi alltså ned nästan 65 procent i butikerna. Senaste veckan var tappet 20 procent och jag hör från andra bolag i branschen om samma trend. Samtidigt har vi mer än dubblat vår försäljning online. Jag tror och hoppas att vi har det värsta bakom oss, men jag vet inte”, säger Karin Lindahl.

Läs fler artiklar
LÄS MER