Verdane köper finsk läkemedelsrobot – ska ge hemtjänsten mer tid

Verdane e-hälsa
Verdane köper finsk läkemedelsrobot – ska ge hemtjänsten mer tid

Jon Wahlqvist

Webbredaktör och Nyhetschef

Ska frigöra mer tid för patienterna.

I slutet av april köpte riskkapitalbolaget Verdane upp norska Max Manus (grundat av den gamle norske krigshjälten med samma namn) och svenska Conscriptor, båda ledande bolag inom digitalisering av vårdadministration.

Bolagen slås ihop och bildar en koncern som omsätter 250 miljoner kronor.

Och Verdane verkar sugna på vården. Nu köper de nämligen den finska e-hälsobolaget Evondos. Bolaget har byggt en robot som doserar läkemedel åt patienter inom hemtjänsten. Roboten placeras i hemmet och meddelar patienten när de ska ta sin medicin. Tas den inte ut ur maskinen påminns dem tills det går ett larm.

Tanken är att det ska underlätta för patienterna och frigöra mer tid åt personalen som kan göra andra saker än att distribuera medicin. 

“Om mindre tid går åt till läkemedelsdosering blir det mer tid för socialt umgänge när hemtjänsten kommer på besök”, säger Eetu Koski, vd och koncernchef på Evondos i ett pressmeddelande.

“Kliniska tester visar att runt 99 procent av alla som använder roboten tar sina mediciner som de ska, samtidigt som äldre med kroniska sjukdomar eller kognitiva nedsättningar får en mer självständig livsstil och därmed högre livskvalitet.”

Evondos finns i hela Norden och ska nu utveckla både produkter och marknadserbjudande tillsammans. Förra året växte bolaget 190 procent.

“Vi är stolta att slå följe med Nordens bästa team inom automatiserad läkemedelsdosering på den här resan”, säger Henrik Aspén, partner på Verdane.

“Evondos tjänster kommer spela en avgörande roll i att förbättra livskvaliteten för hemtjänstkunder och för att frigöra mer tid för patientkontakt under hembesök., säger Henrik Aspén, partner på Verdane.

Läs fler artiklar
LÄS MER