Sök

Därför har polisen så svårt att sätta dit bedrägerier som Onecoin

OnecoinEkonomi & skattBedrägerier

Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella IT-brottscentrum. Foto: Press.

Johanna Ekström & Erik Wisterberg

Tusentals svenskar har lurats i miljardbedrägeriet Onecoin – så varför läggs polisutredningarna ner?


I ett stort granskande reportage har Breakit berättat om miljardsvindeln Onecoin, och dess svenska huvudperson Sebastian Greenwood.

Människor över hela världen har satsat sina pengar i den fejkade kryptovalutan, däribland tusentals svenskar. 

Nu har Sebastian Greenwood åtalats i USA för sin inblandning. En förberedande förhandling ska hållas i rätten i början av juni. Han riskerar över 20 år i fängelse.

Redan 2016 slog dock svenska Spelinspektionen larm. Myndigheten polisanmälde Onecoin som ett misstänkt pyramidspel, men utredningen lades ned med hänvisning till att det inte gick att bevisa brott. Ingen person har hittills dömts i Sverige för inblandning i Onecoins verksamhet.

Handlar om prioriteringar

Enligt Jan Olsson, kriminalkommissarie på polisens nationella IT-brottscentrum, har det totalt kommit in 25 polisanmälningar mot Onecoin i Sverige under tre år. Vilket är en försvinnande liten del av det totala antalet bedrägerianmälningar. 

“Man kan utreda den typen av brott i Sverige, men det blir i så fall på bekostnad av väldigt många andra utredningar. Den krassa verkligheten är att det handlar om prioriteringar”, säger han. 

Finansinspektionen har inte gjort någon egen utredning om Onecoin, utan har  vidarebefordrat varningar från andra länders myndigheter. Så kallade kedjebrev (eller pyramidspel) är ingen tillståndspliktig verksamhet under FI och hamnar därför inte på deras bord.

Onecoins huvudkontor ligger i Bulgarien, verksamheten är spridd internationellt och grundarna har varit utspridda i olika länder. 

“Om jag ska utreda ett brott i Sverige är det en fördel om gärningsmän och organisation finns i Sverige. Annars får jag begära ut uppgifter från andra länder, jag får dem tillslut, men det tar längre tid och allt blir krångligare”, säger Jan Olsson.

Det här vet ofta de som bygger upp en brottslig verksamhet, och anpassar den därefter.  

“Bedrägerier över internet känner inga landsgränser, och det använder man för att försvåra för rättsvårdande myndigheter i olika länder”, säger Jan Olsson och fortsätter:

“Alla länder har försökt titta på Onecoin, men de enda som egentligen har kommit någon vart är USA, de har andra resurser och de har kunnat gå på huvudmännen i fallet”. 

Onecoin är uppbyggt som ett pyramidspel där de personer som är inne i pyramiden tjänar pengar på att värva nya medlemmar. Det sker genom att sälja så kallade utbildningspaket. 

Tjänar pengar på att värva andra

Det enda sättet att själv tjäna pengar på Onecoin är att värva nya medlemmar, eftersom valutan i sig inte har något värde. Många som har varit högre upp i leden har tjänat stora pengar. 

Toppsäljarna har kunnat dra in över en miljon i månaden. Bland dem finns flera svenskar. Men chansen att de skulle riskera något straff är litet, enligt Jan Olsson. Det är just därför de amerikanska utredarna har siktat in sig på de högsta ledarna. 

“Ju längre ut du kommer i förgreningarna, desto svårare är det att bevisa att uppsåtet varit bedrägligt. Pelle Persson som börjat locka in andra i det här, hur medveten är han om att det här var kriminellt? Han har nog snarare fått det insålt till sig som ett sätt att tjäna pengar snabbt. Då blir det svårt att bevisa uppsåt”. 

Var det ett “misstag” av Onecoins grundare Sebastian Greenwood och Ruja Ignatova att ta sin valuta till USA?

“Så kan man se det. Men det verkar snarare som de hade ett visst mått av otur, några började utreda det här som hade både resurser, tiden och pengarna för att kunna fullfölja det ordentligt”. 

Läs mer