Simris Alg har halverat kostnaderna: Pengarna räcker över sommaren

Simris alg
Simris Alg har halverat kostnaderna: Pengarna räcker över sommaren

Fredrika Gullfot, vd för Simris Alg. Foto: press

Caroline Englund

Reporter

Simris Alg har halverat sina kostnader under krisen – men nu börjar kassan sina.

Det börsnoterade bolaget Simris Alg tillverkar kosttillskott genom alger som bolaget själva odlar. 

Bolaget aviserade nyligen att de kommer att använda sig av regeringens utannonserade möjlighet till korttidsarbete på grund av coronavirusets utbrott i världen.

Nu kommer bolagets kvartalsrapport som visar att bolaget ökade nettoomsättningen med 12 procent jämfört med kvartalet innan. Försäljningen i USA ökade med 181 procent och bland annat syns en stark tillväxt i e-handeln på andra sidan Atlanten. 

Jämför man istället med året innan har omsättningen fallit kraftigt från 1,2 miljoner kronor under första kvartalet till bara 265.000 kronor i år.

Rörelseresultatet landade på -6 859 tkr vilket kan jämföras med -5 006 under samma period året innan. 

Och det finns stora orosmoln för bolaget. I slutet av det första kvartalet fanns det bara 1,6 miljoner kronor i likvida medel.

"Befintlig kassa räcker över sommaren", skriver vd Fredrika Gullfot i ett mejl till nyhetsbyrån Direkt.

"Precis som alla andra bolag just nu tittar vi väldigt brett på de möjligheter som finns till finansiering. Vi håller alla dörrar öppna 

Minskat rörelsekostnaderna till hälften

Bolaget skriver i rapporten att de med hjälp av regeringens åtgärdspaket, som bland annat innebär korttidspermitteringar, har kunnat minska sina rörelsekostnader till cirka hälften under krisen. 

Reserestriktioner, stängda fabriker och stoppade transporter har inneburit att Simris Alg tvingats bromsa in sin marknadslansering i USA, och att samtliga planerade event har ställts in. 

Läs fler artiklar
LÄS MER