175 handelskonkurser på två månader – modebutikerna värst drabbade

Konkurs Corona
175 handelskonkurser på två månader – modebutikerna värst drabbade

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT /

Towe Boström

Reporter

Dystra siffror för handeln.

Under mars och april ansökte 49 fysiska modehandlare och 5 nätbutiker om konkurs. Det innebär att 1.200 anställda och över 320 butiker drabbades under perioden, rapporterar Market som kartlagt handelskonkurserna under coronakrisen. 

Bland de större konkurserna återfinns MQ, där det ryktas om en ny ägare.  

Market uppger vidare att modehandeln stod för 30 procent av de totalt 175 konkurserna inom detaljhandeln, och att större delen av dem skedde i storstäderna. 

”Det hänger ihop med att man har mycket butiker i citylägen. I storstäderna och större gallerior har trafiken totalt stannat av, medan vissa mindre orter klarat sig bättre”, säger Maria Sandow som är kanslichef på Svensk Handel Stil till Market. 

Utöver konkurserna har ett stort antal bolag ansökt om rekonstruktion, exempelvis Caliroots. 

Svensk Handel har tidigare riktat kritik mot, och krävt åtgärder, då många butiker sitter med höga hyror. Under förra veckan välkomnade de regeringen nya omsättningsstöd, som kan hjälpa handlarna.

”Hittills har regeringens hyresstöd inte nått ut till drabbade butiker i tillräcklig utsträckning, förhoppningsvis sker det genom direktstödet. Vi kan konstatera att behovet av hyreslättnader är akut på många håll”, sa Karin Johansson, vd på Svensk Handel.

Stödet beräknar träda i kraft i början av juli och organisationen flaggade samtidigt för att det krävs ytterligare åtgärder innan dess för att undvika fler konkurser.  

I början av veckan rapporterade vi även om kreditupplysningsföretaget Creditsafes konkursstatistik för april. Siffrorna visar att 778 bolag med över 3.000 anställda satts i konkurs samtidigt som 55 rekonstruktioner påbörjats. 

Här ä Creditsafes lista på de nio största konkurserna i april:

1. MQ 1.380 Mkr

2. Pilot Service 448 Mkr

3. Digital Inn 397 Mkr

4. Styckmästaren i Gamlestan 212 Mkr

5. Eightmood 102 Mkr

6. Glubonos 102 Mkr

7. Masai 75 Mkr

8. PEN Interiör 63 Mkr

9. Emil Mode 60 Mkr

 

Läs fler artiklar
LÄS MER