Nya ägare vill ta över Caliroots – men det finns ett hinder

Caliroots handel
Nya ägare vill ta över Caliroots – men det finns ett hinder

Andreas Koschnike, medgrundare och vd för Caliroots. Foto: Press.

Towe Boström

Reporter

150 miljoner i skulder – men hoppet lever för den tungt backade e-handlaren Caliroots.
"Det finns ett stort intresse."

E-handelsbolaget Caliroots säljer sneakers och streetwear och backas av tunga profiler som Cristina Stenbeck. I slutet av april försattes bolaget i rekonstruktion efter att de hamnat i akut likviditetsbrist och inte längre kunde betala sina skulder. Handlingar visade att skulderna uppgick till över 150 miljoner kronor – men även att det fanns intressenter som ville köpa bolaget.

Kravet var dock att kostnaderna måste minska innan en affär kunde bli av, och Caliroots försattes i rekonstruktion. 

Målet är att hitta en ny ägare 

Under nästa vecka hålls ett borgenärssammanträde där Caliroots framtid kan komma att avgöras. Mikael Kubu, som är rekonstruktör för Caliroots, säger att en preliminär plan kommer att läggas fram vid sammanträdet. 

”Den vill jag inte föregripa men det handlar naturligtvis om att delvis justera rörelsen, dra ned på kostnaderna och se vad det finns för olönsamma enheter som man isåfall kan avveckla", säger Mikael Kubu.

Huvudmålet är, som Caliroots redan flaggat för, att ta in kapital genom en ny ägare. Potentiella köpare har dock krävt att skulderna och förlusterna bantas ned först. Det är ännu för tidigt att uttala sig om hur fordringsägarna kommer att ställa sig i frågan. 

”Det är vår ambition att vi ska kunna rädda bolaget genom en rekonstruktion och att göra de förändringar som krävs för att någon ska gå in med nytt kapital”, säger Mikael Kubu. 

Hur mycket måste kostnaderna minska med? 

”Det kan jag inte uttala mig om nu. Det har vi inte fått konkretiserat i detalj”. 

"Finns flera intressenter"

Mikael Kubu uppger att det rör sig om flera spekulanter.

"Det finns flera intressenter, det är inte bara en, det finns flera. Det finns ett stort intresse för bolagets verksamhet."

Vid borgenärssammanträdet kommer fordringsägarna att uttala sig kring om de vill att rekonstruktionen ska fortsätta eller inte. Därefter kan det bli aktuellt att lägga fram ett förslag till de aktörer Caliroots har skulder till. 

På frågan om huruvida butiker stängt eller personal varslats svarar Mikael Kubu att det pågår en genomsyn av bolaget.

”Vi kommer att återkomma på den punkten”. 

Caliroots grundades 2003 av Andreas Koschnikes och säljer idag såväl på nätet som i fysiska butiker. Bolaget bakom Caliroots, Californian roots AB, omsatte 387 miljoner kronor och backade 40 miljoner kronor under 2018. 

Läs fler artiklar
LÄS MER