UPPGIFTER: Klart att Amazon kommer till Sverige: "Lanserar i sommar"

Amazon ehandel
UPPGIFTER: Klart att Amazon kommer till Sverige: "Lanserar i sommar"

Bilden är ett montage. Jeff Bezos, Amazons grundare. Foto: J. Scott Applewhite/AP/TT

Tobias Blixt

Reporter

Bevisen på att Amazon på allvar står redo att lansera sin e-handel i Sverige börjar hopa sig. Nu säger sig Förlagspodden ha säkra uppgifter om att lanseringen snart ska ske.

Vi har redan rapporterat om att bolaget rekryterat nyckelkompetens för en satsning av det slaget. Amazon har även registrerat en filial i Sverige som bland annat ska syssla med “Upphandling och distribution av produkter och tjänster via webbsidan amazon.se eller från annan webbsida inom Amazon-koncernen".

Dessutom har det gått nya rykten om att Amazon faktiskt bygger ett lager i Eskilstuna.

Nu säger journalisten Lasse Winkler, tidigare chefredaktör för Svensk Bokhandel, i Förlagspodden att Amazons lansering kommer att ske redan i sommar.

“Amazon kommer till Sverige i sommar. Men böcker kommer inte först. Det är det som är det intressanta. Det är en logistikoperation, så de kommer att börja med det som är smartast för dem när det gäller logistik och vilka varor de ska ha”, säger han i podden.

Dessutom säger han att de har varit i konkakt med logistik- och bemanningsbolaget  Speed, utan att säga om det finns något avtal eller inte.

“Vi behöver inte spekulera för mycket, men så är det, Amazon kommer till Sverige nu och de kommer med alla sina varor, så det är inte bara bokhandeln som ska vara orolig utan det är alla. Det kommer bli huggsexa. Det kommer bli ett blodbad i detaljhandeln tror jag”, säger Lasse Winkler.

LÄS OCKSÅ: AVSLÖJAR: Här är det heta Amazon-dokumentet som (nästan) alla snackar om

Läs fler artiklar
LÄS MER