Sök

Arbetsförmedlingen: Arbetslösheten når runt 11 procent i mitten av sommaren

Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Arbetsförmedlingen vidtar en rad åtgärder för att hantera den snabbt stigande arbetslösheten.

Antalet varsel om uppsägning och antalet nya arbetslösa har ökat dramatiskt i spåren av coronapandemin. Vi befinner oss i den största krisen i modern tid. Arbetsförmedlingen vidtar nu en rad åtgärder för att hantera den snabbt stigande arbetslösheten. Det skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Läget på arbetsmarknaden är allvarligt. Om utvecklingen fortsätter bedömer myndigheten att arbetslösheten kommer att vara runt 11 procent i mitten av sommaren. Det motsvarar ungefär 570 000 inskrivna arbetslösa.

"Osäkerheten är stor, men vi räknar med att krisen varar året ut och att effekterna blir långvariga", säger Arbetsförmedlingens generaldirektör Maria Mindhammar.

Vidtar åtgärder 
 

Arbetsförmedlingen prioriterar nu om sina insatser. Först och främst handlar det om att ta hand om alla nyinskrivna så att de får sin ersättning och kommer vidare med att söka jobb eller utbildning.

För personer som varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i tre månader och ännu inte räknas som långtidsarbetslösa kommer myndigheten att prioritera matchningstjänster hos upphandlade leverantörer.

För den som varit arbetslösa mer än tolv månader, långtidsarbetslösa, kommer myndigheten att prioritera utbildning och förlängning av pågående insatser för att rusta dem inför en allt mer avancerad arbetsmarknad där kompetenskraven ökar.

Arbetsförmedlingen bedömer trots åtgärderna att alla pengar till insatser och program inte kommer kunna användas. Myndigheten räknar med att lämna tillbaka 3 av totalt 24,3 miljarder i oförbrukade programmedel och aktivitetsstöd vid årets slut. En viktig orsak är de kraftigt försämrade möjligheterna att få ut arbetssökande i subventionerade anställningar. Två andra förklaringar är det stora inflödet av arbetslösa samt myndighetens kapacitet att fatta beslut om arbetsmarknadspolitiska insatser.

Arbetsförmedlingen har en dialog med regeringen om möjligheten att ta med programmedel in i 2021 då det kommer att finnas ett fortsatt stort behov av insatser. Myndigheten har också en pågående dialog med regeringen om att förstärka Arbetsförmedlingens förvaltningsanslag kommande år jämfört med vad som hittills föreslagits.

Läs mer