Ny lista – här är de 9 konkurserna som skakar Sverige värst just nu

Konkurs
Ny lista – här är de 9 konkurserna som skakar Sverige värst just nu

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Antalet rekonstruktioner rusar också, visar färsk statistik från Creditsafe.

Att coronakrisen slår stenhårt mot det svenska näringslivet är ingen nyhet. På måndagsmorgonen kommer nya uppgifter som bekräftar detta dystra faktum.

Det är kreditupplysningsföretaget Creditsafe som redovisar konkursstatistiken för april. Under denna månad gick 778 bolag i konkurs – den värsta siffran på över 20 år och en ökning med 38 procent jämfört med samma period i fjol. 

Över 3 100 anställda är berörda av konkurserna, värst drabbat är Stockholms län. Geografiskt sett ökar konkurserna i 16 län, där Blekinge och Jämtland står för de största procentuella ökningarna.

"Tufft att överleva"

“Trots antalet krispaket riktade till svenska företag är det tufft att överleva när merparten eller alla intäkter försvinner över en natt. Väldigt många små- och medelstora bolag står fortsatt inför hot om konkurs och nedläggning och med insikten att det inte finns något slutdatum för Coronakrisen samtidigt som återhämtningen av ekonomin kommer att ta tid så kan förvänta oss väldigt dystra konkurssiffror även kommande månader”, säger Henrik Jacobsson, VD på Creditsafe.

Guide: Undvik konkurs – här är bästa råden för dig som är orolig

Intressant att notera från Creditsafes sammanställning är också att antalet företagsrekonstruktioner rusar i höjden. I april inleddes 55 stycken rekonstruktioner vilket är en ökning med 175 procent jämfört med ifjol.

I listan över företagsrekonstruktioner återfinns bland andra flygbolaget BRA Sverige AB, sportkedjorna Intersport och Löplabbet samt den den anrika herrekiperingen i Göteborg, Holmens Herr Aktiebolag.

Här är listan på de nio största konkurserna i april:

Bolag och omsättning i miljoner kronor

1. MQ 1.380 Mkr

2. Pilot Service 448 Mkr

3. Digital Inn 397 Mkr

4. Styckmästaren i Gamlestan 212 Mkr

5. Eightmood 102 Mkr

6. Glubonos 102 Mkr

7. Masai 75 Mkr

8. PEN Interiör 63 Mkr

9. Emil Mode 60 Mkr

Källa: Creditsafe.

LÄS OCKSÅ: Unik kartläggning: Så ser samhället ut efter corona (och så kan du planera för det)

Uppdatering: I en tidigare version av artikeln uppgavs felaktigt att Eriks restaurang Saltsjön gått i konkurs. Rätt ska vara att Eriks festvåning Saltsjön satts i konkurs. Detta bolag omsatte under 2018 bara 12 miljoner kronor och ska därför inte vara med på listan över de största konkurserna i april. 

Läs fler artiklar
LÄS MER