Glädjebesked för Froda – får låna ut ännu mera pengar till småföretagare

Frodafintech

Nicklas Storåkers, ordförande Froda. Foto: Istockphotos/press

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Med tanke på det kritiska läget som många småföretagare står inför idag kunde inte timingen vara mer läglig", säger Nicklas Storåkers, ordförande i Froda.

Fintechbolaget Frodas affärsmodell baserar sig på att låna ut pengar till småföretagare på ett ”enklare och rättvist sätt”. De vill ge fler företag möjligheten att växa med hjälp av lån och har därför utvecklat en digital tjänst med snabb kreditbedömning baserat på företagets försäljning.

Bolaget har tidigare berättat att de har som mål att bedriva finansieringsrörelse, något som innebär att de kan låna pengar av allmänheten för att finansiera sina egna lån till företag. För att få göra det krävs ett tillstånd från Finansinspektionen – och nu har Froda fått sitt tillstånd. 

"Det här är en milstolpe som vi sett fram emot länge”, säger Olle Lundin som är vd och medgrundare av Froda. 

I ett pressmeddelande skriver Froda att de beviljas tillstånd av Finansinspektionen (FI) att bli kreditinstitut. Något som öppnar upp för att erbjuda liknande villkor som bankerna och gör det möjligt att emot inlåning från allmänheten mot statlig insättningsgaranti.  

Nicklas Storåkers, vd för Pricerunner, var en av de första investerarna i bolaget och är numera även styrelseordförande i Froda. Han säger att tillståndet gör det möjligt att stötta ännu fler företag till bättre villkor. Något han menar är viktigare än någonsin i det rådande krisen. 

”Med tanke på det kritiska läget som många småföretagare står inför idag kunde inte timingen vara mer läglig. Froda behövs mer än någonsin och kan innebära överlevnaden för många av Sveriges småföretag”, säger Nicklas Storåkers. 

Froda uppger själva att över 15.000 företagare skapat ett konto hos dem sedan starten.

”Med tillståndet på plats kan vi erbjuda marknadsledande villkor till ännu fler företag. Ambitionen är att kunna ge samma låga pris, möjligen ännu lägre, än både Almi och traditionella storbanker”, säger Nicklas Storåkers.

Bolaget bakom Froda, Monetise Capital AB, omsatte 51 miljoner kronor med ett resultat på 3,7 miljoner kronor 2017.

Olle Lundin, grundare och vd på Froda; 

Läs mer