Sök

Vostok New Ventures kapar värderingen på Voi med 500 miljoner

Vostok New VenturesVoiElsparkcykel

Per Brilioth vd Vostok New Ventures. Foto: Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Coronakrisen påverkar även marknaden för hyrbara elsparkcyklar.

Marknaden för elsparkcyklar har blivit betydligt svalare sedan coronapandemin slog till mot världen. Flera bolag har pausat sin verksamhet i många städer och den amerikanska jätten Bird har bland annat gjort stora neddragningar i verksamheten.

Det påverkar naturligtvis också hur Vois storägare Vostok New Ventures värderar sina andelar i bolaget. När riskkapitalbolaget släppte sin delårsrapport under morgonen framkom att bolaget hade sänkt värderingen på sin andel med 16 procent. 

Det innebär att Vostok New Ventures som i slutet av 2019 värderade sitt innehav i Voi till 102,4 miljoner dollar, idag istället värderar det till 85,9 miljoner dollar.

Baserat på Vostok New Ventures värdering av sina andelar skulle det samtidigt innebära att värderingen på hela Voi som bolag har sjunkit från 313,2 miljoner dollar till 262,7 miljoner.

I Svenska kronor baserat på dagens valutakurs skulle det innebära ett tapp från 3,1 miljarder kronor ned till 2,59 miljarder. Ett tapp på ungefär en halv miljard kronor från 31 december till den 31 mars i år.

Nedstängningen slår hårt

"Som en allmän observation ser vi 2020 som ett förlorat år", skriver Per Brilioth, vd för Vostok New Ventures i rapporten.

Att flera länder helt stängt ner och begränsat möjligheten för människor att vara ute har slagit hårt mot Voi.

“I många europeiska länder får människor helt enkelt inte förflytta sig alls" 

"Tack och lov kommer detta naturligtvis att ändras. Och när detta förändras tror vi att det är uppenbart att människor föredrar att resa med BlaBlaCar eller VOI snarare än på traditionella sätt.”

Nämnas kan även att Vostoks portföljbolag BlaBlaCar värderas betydligt lägre än innan. Riskkapitalbolaget har sänkt värdet på sin andel med 24 procent jämfört med 31 december förra året.

Läs mer