Så ska Polarn o Pyret och Brothers räddas

BrothersRNBRekonstruktion

Foto: Press

Finwire / Breakit

Finwire / Breakit

Har stängt flera butiker.

Retail and Brands var I kris redan innan coronaviruset började sprida sig över världenRNB är börsnoterat och aktien hade innan coronakrisen, rasat med hela 99 procent sedan 2011. 

Tidigare i år satte Retail and Brands sina dotterbolag Brothers, Polarn o Pyret och Departments & Stores i rekonstruktion. Orsaken var en akut likviditetsbrist som orsakats av corona-utbrottet. Igår kom beskedet om att Brothers helt försvinner från Finland och nu lägger bolaget fram en plan för hur klädkedjorna ska ta sig igenom krisen.

Under planen spår Retails and Brands att omsättningen inom Departments & Stores uppgår till cirka 760 miljoner kronor under innevarande räkenskapsår. Detta har lett till bland annat neddragning av personalkostnader i NK-varuhusen och minskade inköp.

Har stängt flera butiker

Butiksförsäljningen för dotterbolagen har mer än halverats i mars och april på grund av coronapandemin. För e-handeln har detta inneburit ett uppsving.

”Brothers har drabbats hårt av en minskad kostymförsäljning till följd av att många av vårens och sommarens högtider, särskilt studentfester och liknande, ställts in. För att minska kostnaderna har Brothers bland annat hittills stängt fem butiker i Sverige samt alla tolv butiker i Finland”, skriver RNB.

Analyser kring den långsiktiga lönsamheten av Polarn O. Pyret har föranlett stängning av tolv butiker, samt översyn av verksamheterna utomlands.

”Alla bolagens hyresvärdar har kontaktats och konstruktiva dialoger förs med merparten. Även med övriga borgenärer har bolagen en bra dialog, och de flesta inser att de måste göra uppoffringar för att bolagen ska kunna drivas vidare långsiktigt efter framgångsrika rekonstruktioner. Alla måste inse behovet av gemensamma krafttag", säger Kristian Lustin, vd för RNB.

Läs mer