Skype-grundaren Zennström: Det här är framtiden inom tech

Breakit - Skype-grundaren Zennström: Det här är framtiden inom tech

Foto: Yvonne Åsell / SvD / TT

Jonas de Lange

Reporter

Skype och Atomico-grundaren delar med sig av sin svenska favoritstartup – och vilka branscher som han ser störst potential i.

I en intervju med amerikanska Huffington Post fick den svenska startupprofilen frågan om vilka bolag som är mest intressanta just nu.

Ett av bolagen han är mest imponerad av är telefonboksappen Truecaller (som han själv har investerat i via riskkapitalbolaget Atomico).

Bolaget har förvisso nyligen stött på vissa problem och sagt upp en femtedel av arbetsstyrkan. Men det är inget Niklas Zennström reflekterar över i intervjun.

“De har 200 miljoner användare och förändrar hela vår syn på telefonböcker. De har gjort stor succé i Asien, nu senast i Indien och är ett jättebra exempel på ett bolag som tänker globalt redan från starten”, säger han till Huffington Post.

Vi har även rapporterat tidigare om att Niklas Zennströms riskkapitalbolag Atomico håller på att sätta upp en ny fond i mångmiljardklassen.

I intervjun ger han även en liten hint om vilka branscher som kan vara aktuella för fonden, eller i alla fall vilka branscher han ser som mest intressanta.

“Traditionella industrier som transportsektorn har förändrats i grunden av techentreprenörer de senaste åren, men det är många sektorer kvar med stora möjligheter. Till exempel är det väldigt spännande att industrier som vård, utbildning och fastighetsbranschen fortfarande inte har vänts upp och ned än av innovativ teknologi”, säger Niklas Zennström till Huffington Post.

Han passar även på att hylla den svenska techsektorn i allmänhet.

"Jag är väldigt glad över entreprenörsnivån i Sverige generellt och jag träffade väldigt många intressanta grundare på Symposium. Det är helt fantastiskt att Stockholm nu kan mäta sig med Silicon Valley i enhörningsbolag (bolag som värderas till över 1 miljard dollar) per capita"

Läs fler artiklar
LÄS MER