Sök

Vyer bygger ett Google maps för byggnader – backas av Storytels ordförande

Vyer TechnologiesProptech

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

Vyer vill göra det lättare att sköta fastigheter.

Medan många branscher snabbt digitaliserats har fastighetsbranschen hamnat lite på efterkälken – men nu dyker det upp allt fler startups som vill ändra på den saken. En av dem är bolaget Vyer Technologies som utvecklar teknik för att 3D-kartlägga byggnader inifrån. 

I dag behövs det en hel del information för att förvalta och sköta en byggnad. Information som ofta finns hos enskilda fastighetsförvaltare eller i spridda dokument. Vyers målsättning är att underlätta förvaltningen genom att samla och tillgängliggör informationen på sin digitala plattform. 

Det kan exempelvis handla om att lokalisera fläktar eller brandlarm, eller att behöva komma i kontakt med hyresgäster. Bakom bolaget står Nils Berglund och Conrad Wahlén som beskriver Vyer som ett Google maps för byggnader. 

 “Alla kan ha nytta av inomhuskartor. Men det är en absolut nödvändighet för de som arbetar med att ta hand om fastigheter, och som tidigare spenderat en stor del av sin arbetsdag på att leta fram utrustning som inte finns utmarkerad", förklarar Nils Berglund. 

Pandemin ökar behovet av digitalisering

Nu har Vyer tagit in 4,4 miljoner kronor, och bland investerarna återfinns bland annat ljudbokstjänsten Storytels ordförande Rustan Panday. Pengarna ska gå till fortsatt produktutveckling samt att stärka teamet. I dag jobbar Vyer bland annat med Ica Fastigheter och Stena Fastigheter

Nils Berglund menar att den pågående pandemin mer än någonsin visar behovet av digitalisering inom fastighetsbranschen. 

”Vyer ser till att kunskapen alltid finns tillgänglig när den behövs för att byggnader ska fungera som förväntat. Det har gett de befintliga kunderna möjligheten att effektivisera förvaltningen och fördela arbetsuppdragen på distans på ett smart sätt under corona-perioden”, säger Nils Berglund.

Läs mer