Sök

Braive ändrar strategi – och tar hjälp av Kry-veteran

BraiveDigital vårdCorona

Hermine Bonde Jahren och Maria Christoffersson.

Towe Boström

Towe Boström

Reporter

”Vi ställer oss i beredskap och känner att behovet kommer att vara större än vi anat”.

Braive har byggt en digital hälsoplattform som erbjuder en mängd olika behandlingsprogram inom kognitiv beteendeterapi (KBT). Det vill säga terapi och möten med psykologer på nätet.

Bland investerarna återfinns tech-investeraren Daniel Pilotti, grundare av Ryska Posten, tillsammans med Christian Ehrhardt och Johanna Rastad.

Den ursprungliga tanken var att Braive skulle fungera som en mellanhand mellan patienten och vården, genom att plattformen implementerades och användes av vårdgivare och aktörer som exempelvis försäkringsbolag. 

Men genomslaget blev inte som förväntat, berättar medgrundaren Hermine Bonde Jahren. Plattformen användes inte så ofta, eller på det sätt som Braive önskade, och det var svårt att få traditionella aktörer att satsa digitalt.  

”Vi lyckades inte med det. Kanske på grund av de stora belastningarna inom psykisk ohälsa som traditionella vården kämpar med redan idag", säger Hermine Bonde Jahren.

Rekryterar chef från Kry 

Braive bestämde sig för att tänka om. Vid årsskiftet startade de därför upp ett vårdbolag med egna psykologer för att själva kunna ta över vårdkedjan. Som en del i den satsningen har de knutit till sig tung kompetens i form av Maria Christoffersson. Hon kommer närmast från rollen som verksamhetschef hos Kry där hon varit med och byggt upp nätläkaren under de senaste fyra åren. 

På Braive får hon också titeln verksamhetschef och planen är att hon ska hjälpa bolaget att utveckla den digitala vårdverksamheten. 

Maria Christoffersson konstaterar att psykisk ohälsa idag är ett folkhälsoproblem som kostar mycket pengar och skapar lidande. 

“Med digitaliseringen av psykologin kommer vi kunna följa upp patienter snabbare, bättre och mer kostnadseffektivt och därmed göra stor skillnad som leder till ett snabbare tillfrisknande och ett bättre mående”, säger Maria Christoffersson.

Affärsmodellen baserar sig på att patienten antingen besöker Braive genom sin vårdcentral eller privat. Patientavgift tillämpas vid besöken. 

Patienten väljer mellan olika KBT-program som ofta innefattar flera steg med animerade filmer som beskriver symptom och olika psykologiska koncept. Målsättningen är att användaren ska ges verktyg för att tackla olika mentala utmaningar, kombinerat med möten med psykologer.

"Ställer oss i beredskap"

Runt 4.500 personer har påbörjat Braives program och för 2019 landade omsättningen i koncernen på 2,5 miljoner kronor. I dag utgörs bolaget av 22 personer och rekryteringar av fler psykologer pågår. 

Hermine Bonde Jahren berättar att de precis hann börja behandla patienter i den nya bolagsformen innan corona kom. Därefter stannade allt upp lite och samarbetena med nya vårdcentraler har inte ökat i den takt de hade räknat med. 

De räknar samtidigt med att det kommer att bli ett ökat tryck på vårdcentralerna i kölvattnet av corona. 

”Vi ställer oss i beredskap och känner att behovet kommer att vara större än vi anat”, säger Hermine Bonde Jahren. 

Läs mer