Sök

Kry ska börja med coronatester – samarbetar med ABC labs som backas av techstjärnor

KryABC labsVård

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Ska utföra tusentals coronatest – varje dag.

Masstester av coronaviruset har varit en het fråga under en längre tid. Sverige har hittills valt att inte genomföra tester lika brett som exempelvis Sydkorea – men Folkhälsomyndigheten har samtidigt flaggat för att antalet tester ska öka kraftig. Ett mål har varit att nå upp i 100.000 tester i veckan. 

Två aktörer som nu vill bidra till att fler svenskar testas är nätläkaren Kry och medtechbolaget ABC Labs. De har nu inlett ett samarbete som ska möjliggöra flera tusen tester om dagen.

Kry kommer att stå för kontakten med patienterna, liksom att skicka ut och samla in testkit, medan ABC Labs utför själva analyserna.

Testerna som ska användas kommer enligt bolagen från en kinesisk tillverkare som ligger bakom de tester som bland annat har använts framgångsrikt i Asien.

“I slutet av mars gav Regeringen ett särskilt uppdrag till Folkhälsomyndigheten att utöka kapaciteten för tester. Det är detta som vi har sprungit på med full kraft, för att bygga ett fungerande flöde med möjligheten att testa sig själv i hemmet. Men testerna ska också ske på läkarordination", säger Nasim Bergman Farrokhnia, chefsläkare på Kry och fortsätter:

"Vi kommer också att följa Folkhälsomyndighetens priolista där utsatta och extra viktiga grupper ska testas först."

När ABC Labs har samlat in testerna från patienten ska labbet på 24 timmar kunna ge ett svar på om personen testat positivt för coronaviruset eller inte.

Backas av techmiljardärer

Bakom ABC labs står Per Båtelson, Ahsan Amjad, Maria Rankka och Ola Winqvist. Bolaget startade som en reaktion på att Sverige låg efter i tester jämfört med många andra länder, säger Per Båtelson.

Han berättar att han tog kontakt med den kinesiska tillverkare som låg bakom testerna i Kina och att de tack vare kapital från ett antal investerare kunde få till en affär med bolaget.

“Tillverkaren har tagit fram tester som har hög säkerhet och som har använts med framgång i Sydkorea. Frågan för oss var om det fanns möjlighet att ta in de här testerna. Vi kom i kontakt med deras representant i Norden men det var mitt i den storm där företaget sattes under hårt tryck av både Frankrike och Tyskland och Frankrike och det blev en kamp om resurserna”, säger Per Båtelson och fortsätter:

“Vi satte ihop det här teamet som idag står bakom ABC labs och tog kontakt med Norrsken. Det gjorde att vi fick tillgång till den investering som möjliggjorde att vi till slut kunde köpa tester.”

Totalt har ABC Labs tagit in cirka 40 miljoner kronor, där Klarna-miljardären Niklas Adalberths Norrsken Foundation har varit ledande i rundan. Övriga investerare är tech- och investerarprofiler som Patrick Söderlund, Carl Manneh, Carl Tahm, Rustan Panday, Petter Samlin, Johan Brenner, John Hedberg, Johannes Schildt och Michaela Berglund.

Prioriterar vårdpersonal

Krys chefsläkare Nasim Bergman Farrokhnia säger att bolaget idag för diskussioner med alla stora regioner och att de hoppas få till samarbeten med dessa. Från start kommer testerna att erbjudas till vårdpersonal i regionerna, med målet att få ned sjukfrånvaron, för att andra samhällsviktiga grupper sedan ska prioriteras.

Det finns även mål att på sikt kunna testa även allmänheten och erbjuda tester till arbetsgivare. På en fråga om vad sådana tester skulle kosta, säger Kry att det är för tidigt att säga någonting om de delarna.

Man har också förhoppningar om att kunna erbjuda tester för att undersöka om personer är immuna mot coronaviruser i framtiden.

“Vi ska köra igenom en pilot den här veckan för att testa flödet. Det är flera länkar som ska bli till en smidig kedja. Men vi är redo och kan leverera nu”, säger Nasim Bergman Farrokhnia.

I en intervju med Dagens Industri har Per Båtelson uppgett att marknadspriset för att utföra det coronatest som de köpt in ligger på mellan 1.500 och 3.000 kronor i dag, men att de hoppas kunna pressa priserna med storskalig testning.

ABC Labs coronatester är så kallade PCR-tester och har en tillförlitlighet på 99,6 procent enligt bolaget själva.

Läs mer