Rebtel lanserar helt ny app med obegränsade utlandssamtal

Rebtel Telefoni
Rebtel lanserar helt ny app med obegränsade utlandssamtal

Från vänster: Magnus Larsson och Fredrik Wrahme. Foto: Press

Olle Aronsson

Medgrundare och ansvarig utgivare

Det svenska techbolaget har ett nytt vapen i kampen mot Whatsapp och Skype. Appen Rebel Calling låter dig ringa vanliga telefonsamtal till andra länder - för 1 dollar i månaden.

Det har varit tyst den senaste tiden från Rebtel, ringtjänsten som grundades av Hjalmar Winbladh och Jonas Lindroth 2006.

Nu väljer ledningen att berätta mer om vad som är på gång i företaget.

“Vi har gjort en totalrenovering av Rebtel. Nu lanserar vi en tjänst som kan förändra hela den internationella samtalsstrukturen”, säger vd:n Magnus Larsson.

Han rekryterades som vd 2015 från en roll som Sverige-chef för teleoperatören Comviq. Nya i ledningsgruppen på Rebtel är också finanschefen Sara Börsvik, som tidigare hade samma roll på Tele2 Sverige och marknadschefen Fredrik Wrahme, som tidigare var global marknadschef för Tele2-koncernen.

Den nya produkten, som bolaget investerar 100 miljoner kronor i, fungerar såhär:

  • En Rebel Calling-användare i Sverige ringer en kompis i USA via appen (Ja, appen heter Rebel Calling, inte Rebtel Calling)
     
  • Signalen går via det lokala telefonnätet i Sverige till Rebtels server i samma land.
     
  • Servern skickar vidare samtalet genom internet till en lokal server i USA.
     
  • Från servern i USA kopplas samtalet sedan vidare till det amerikanska lokala telefonnätet.


Resultatet blir, enligt Rebtel, att människor kan ringa utomlands till kostnaden av ett vanligt lokalsamtal - med samma ljudkvalitet och pålitlighet som vanlig mobiltelefoni.

“Det finns en anledning till att folk bestämmer tid när de ska prata på Skype. Man säger: ‘Ok, jag är hemma vid sju, då kan vi höras på Skype när jag sitter framför datorn’. Vår teknik skapar ett helt annat användarbeteende. Man kan stå i skogen i Sverige och ringa en vän på en annan kontinent utan att oroa sig för att det ska brytas eller bli för dyrt”, säger Magnus Larsson.

Skillnaden mot andra populära ringtjänster, som Skype eller Rebtels gamla tjänst, är alltså att samtalet inte går via internet - åtminstone inte helt och hållet.

“Du behöver inte vara uppkopplad mot internet för att det ska fungera, utan vi utnyttjar den befintliga infrastrukturen för vanliga telefonsamtal. Man får full samtalskvalitet”, säger Fredrik Wrahme.

Idag, på torsdagen, lanseras tjänsten i 50 länder däribland Sverige och USA. Rebtel låter användarna ringa internationellt hur mycket som helst, för 1 dollar i månaden.

“Det är så nära gratis man kan komma. Marknaden för internationella samtal är idag extremt överprisad och operatörerna tjänar enorma pengar på det. Vi vill vända upp och ner på hela den marknaden. Därför har vi också vänt upp och ner på Rebtels logga, för att visa tydligare vad vi står för från och med nu”, säger Fredrik Wrahme.

I och med nylanseringen går Rebtel på offensiven mot Skype (ägs av Microsoft), Viber, Facebook/Whatsapp och andra teknikbolag som vill vara nummer ett på internationella röstsamtal.

Rebtel är med 25 miljoner användare en knatte i jämförelse med Facebook som har 1,5 miljard aktiva användare - varje månad.

“Man ska komma ihåg att den här marknaden är gigantisk. Den traditionella marknaden för internationella samtal, via vanliga teleoperatörer, är en 80-miljarderdollarsindustri. Det är främst den vi utmanar. Vad gäller gratistjänster som Whatsapp och Skype så tror vi har en styrka jämfört med dem i att vi som företag kan fokusera på en enda produkt. Det här är vår enda grej”, säger Magnus Larsson.

Vad gör ni om en annan aktör använder samma teknik för att erbjuda en snarlik tjänst?

“Det är klart att det är en relevant fråga. Vi har ansökt om ett antal nya patent, förstås, men utöver det så kan man säga att vi inte är rädda för konkurrens. Vi siktar alltid på att ha den bästa produkten för användarna, även om någon skulle försöka kopiera oss”, säger Rebtel-vd:n.

Rebtel-koncernen omsatte förra året cirka 600 miljoner kronor. Bolaget är lönsamt men resultatet för 2015 är hittills inte kommunicerat.

Läs fler artiklar
LÄS MER