Zoom-utmanaren Pexip till börsen – Spotify och Paypal på kundlistan

TIN FonderBörsnoteringarVideostreaming

Carl Armfelt och Erik Sprinchorn. Foto Press

Tobias Blixt

Tobias Blixt

Reporter

Stjärninvesterarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn investerar i Zoom-utmanaren.

Den norska videotjänsten Pexip har sett ett uppsving under coronakrisen och nu är bolaget på väg mot en notering på Oslobörsen. Pexips tjänst kan beskrivas som en utmanare till Zoom och i samband med noteringen siktar bolaget på en värdering på 5,7 miljarder svenska kronor. Vilket skulle vara den största noteringen någonsin för ett mjukvarubolag i Norden, enligt Di Digital.

Inför noteringen planeras en nyemission på omkring 1 miljard svenska kronor, liksom en försäljning av befintliga aktier till ett motsvarande värde. Fyra aktörer har garanterat närmare 1 miljard kronor inför noteringen, däribland den svenska duon Erik Sprinchorn och Carl Armfelt som investerar drygt 70 miljoner i bolaget genom sitt Tin Fonder.

Spotify och Paypal på kundlistan

Pexips tjänst används enligt bolaget själva av bolag som Paypal, Veteran Affairs (en amerikansk sjukvårdsmyndighet för krigsveteraner), Intel, Nordea och Spotify. Förutom att vara en fristående tjänst för videomöten kan den också kopplas ihop med exempelvis Googles och Microsofts egna tjänster.

Under 2019 omsatte det norska techbolaget 351 miljoner svenska kronor enligt Di Digital, samtidigt som resultatet landade på 72 miljoner kronor. Första handelsdagen är tänkt att äga rum under det andra kvartalet i år och utöver Tin Fonder har även Capital Group, Wasatch Global och DNB Asset Management garanterat garanterat pengar inför noteringen.

Läs även gärna vår stora intervju med stjärnförvaltarna Erik Sprinchorn och Carl Armfelt på Tin Fonder. Här avslöjar de för Breakit Premium bland annat vilka onoterade techbolag de helst skulle vilja se på börsen.

Läs mer