Entreprenören som blev riskkapitalist på Icebreaker – Leo Giertz får in halv miljard till ny fond

Wrapp Vint riskkapital
Entreprenören som blev riskkapitalist på Icebreaker – Leo Giertz får in halv miljard till ny fond

Leo Giertz, partner Icebreaker

Stefan Lundell

Medgrundare och reporter

Räknar med att göra flera svenska investeringar innan sommaren.

Leo Giertz är ett relativt känt namn i Stockholms techvärld. Han har varit med och grundat både Wrapp och Vint – men nu har han “bytt sida” och blivit investerare. Sedan något år tillbaka är Leo Giertz partner på den finska fonden Icebreaker och ansvarar nu för investeringarna i Sverige.

“En sak jag tar med mig från mitt liv som entreprenör i min nya roll är empati. Det är inte lätt att driva en startup. Och så en massa erfarenheter om vad man inte ska göra”, säger Leo Giertz.

Hans riskkapitalbolag Icebreaker har precis gjort en första stängning av den senaste fonden. Målet är att få in motsvarande 750 miljoner kronor och nu är en halv miljard kronor av dessa säkrade.

Icebreaker gör såddinvesteringar på mellan 1,5 och 8 miljoner kronor i teknikbolag. I Icebreakers första fond finns två svenska bolag, Prion och Typelane, men Leo Giertz räknar med fler i den nya fonden:

“Nu har vi ett antal som vi tittar närmare på och kommer nog att göra ett par till innan sommaren”, säger han och flaggar samtidigt för att Icebreaker kommer expandera kontoret i Stockholm:

"Det stämmer, vi ska anställa ett par personer i Stockholm".

"Blivit svårare att få in kapital"

Leo Giertz beskriver investeringsklimatet i dessa coronatider som “blandat”:

“Det har blivit svårare att få in kapital nu, många drar öronen åt sig. Samtidigt är det många fonder som har väldigt mycket kapital som måste placeras”, säger han och fortsätter:

“Vi är dock övertygade om att det kan vara väldigt bra att starta bolag i en lågkonjunktur eller under en pandemi, eftersom man kan bygga något som från start är anpassat för de nya förutsättningarna. Vår plan är att investera för fullt”.

LÄS OCKSÅ: Jag har bevakat dem i 20 år – här är Sveriges 51 hetaste investerare (och de okända detaljerna du behöver veta)

Läs fler artiklar
LÄS MER