Drömsiffran: 1 miljon svenskar har aktiverat digitala kvitton hos Ica – nu hakar fler jättar på

Kivra Ica Kvitton
Drömsiffran: 1 miljon svenskar har aktiverat digitala kvitton hos Ica – nu hakar fler jättar på

Foto: Daniel Ivarsson

Jon Mauno Pettersson

Redaktionschef

Ica och Åhlens erbjuder sedan två månader tillbaka digitala kvitton via techbolaget Kivra.
Nu har en miljon svenskar anslutit sig.

Det rapporterar Di digital.

”Precis som vi förutspådde finns det ett stort behov. Det skapar nytta både för konsumenter och handlare, samtidigt som vi skapar ett mer hållbart system ur miljösynpunkt”, säger Anna Bäck, vd på Kivra.

Kivra, som brukar beskrivas som en digital brevlåda, berättar att det tog dem drygt ett år att utveckla tjänsten. Man använder sig av teknik från det digitala kvittobolaget Findity, som Kivra även är delägare i.

Miljarder kvitton skrivs ut – varje år

Enligt Svensk Handel skrivs det idag ut cirka 4 miljarder papperskvitton varje år i Sverige. Enbart Ica, som nu alltså påbörjat sin omställning till digitala kvitton, har stått idag för 15 procent av den totala mängden kvitton.

“Digitala kvitton kommer göra det enklare för våra kunder att leva lite mer hållbart och samtidigt ha ordning på sina kvitton. Det är viktigt att vi på ICA är med och för samhället i en mer hållbar riktning”, har Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör ICA Gruppen, tidigare sagt.

Fler jättar väljer Kivra-kvitton

Enligt Kivra ska kedjorna Cervera och Jula nu också börja erbjuda digitala kvitton via deras tjänst.

"Det här är bara början. Vår förhoppning är att få med i princip alla, det är ju då som vi kan skapa som allra mest konsumentnytta. Vi för dialoger med många olika handlare just nu, men samtidigt är det inte de allra enklaste tiderna på grund av coronaviruset”, säger Anna Bäck till Di digital

Kivra grundades 2011 och har storägare i form av bland annat H&M:s Karl-Johan Persson, Stefan Krook och familjen Wallenberg.

Bolaget omsatte 64 miljoner kronor under 2018 och redovisade en förlust på 19 miljoner kronor. 

Läs fler artiklar
LÄS MER