Sök

De matchar studentvikarier och skolor – växer i blixtsnabb takt

Studentvikarie

Sara Lindmark

Sara Lindmark

Reporter

Glöm stressiga rundringningar för att hitta en lärarvikarie. Kristoffer Persson och Gustav Bild har uppfunnit appen Studentvikarie som matchar ihop inhoppare och skolor.

På några klick kan högstadie- eller gymnasieskolan hitta en vikarie när den ordinarie läraren blir sjuk.

Det började för två år sedan när Kristoffer Persson och Gustav Bild studerade industriell ekonomi på Chalmers högskola. De hoppade in som lärarvikarier en hel del och började fundera över varför inte fler gjorde likadant.

“Vi tänkte att det måste finnas ett system som gör det på studentens villkor. Det måste vara flexibelt och man anger själv vilka ämnen och dagar som passar. För skolorna är det en väldigt stor administrativ besparing. De slipper ringa runt och som vikarie slipper du bli uppringd nästan varje morgon,” säger Kristoffer Persson, medgrundare av Studentvikarie.

I stället fungerar det så här: En pushnotis dyker upp i appen när skolan har skapat ett uppdrag som matchar vikariens tid och ämne. Vikarien kan direkt se vad som ska göras på lektionen.

Studenterna intervjuas, utbildas och anställs av Studentvikarie.

“En sak vi satsat på är att höja lönen och incitamenten för att fler ska vilja vara vikarier, de tjänar bra. Det är en enorm lärarbrist i dag vilket vi tydligt märker av och i de fall där en behörig lärare saknas vill vi vara det bästa alternativet,” säger Kristoffer Persson.

Studentvikarie lanserades inför vårterminen 2015 och omsatte 7,5 miljoner kronor under sitt första år. Totalt genomfördes närmare 30.000 timmars vikariat på skolor.

“Vi växer snabbt och har idag 250 studenter som medarbetare. Närmare 80 skolor är anslutna till systemet som finns tillgängligt i Stockholm, Göteborg, Malmö och Lund. I år är målet att omsätta över 20 miljoner kronor,” säger Kristoffer Persson.

Precis som traditionella bemanningsföretag tjänar Studentvikarie pengar genom att ta ut en timkostnad av skolan.

Vad skiljer er egentligen från bemanningsbranschen?

“Vi ligger inte på våra medarbetare och hyr inte ut dem till vilka uppdrag som helst. Det ska vara på studenternas villkor. Vi ser oss som ett tjänsteföretag som matchar ihop skolor och studenter på samma sätt som Uber kopplar samman förare med de som behöver en bil,” säger Kristoffer Persson.

Totalt jobbar fem personer med Studentvikarie som har utvecklat hela tjänsten på egen hand. Det har gjort att de klarat sig utan externt kapital så när som på 100.000 kronor från affärsängeln Peter Gustafsson.

“Vår modell är att vi vill fortsätta växa med egen kassa, vi tycker det fungerar väldigt bra och känner oss trygga med det. Nu vill vi nå 500 studenter och få in appen i fler skolor och kanske lansera i nya städer,” säger Kristoffer Persson.

Läs mer